Svieže a lahodné tvarohovo-čučoriedkové rezy (rýchle a bez váženia)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 4 vajcia * 8 polievkových lyžíc práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 6 polievkových lyžíc oleja * 6-8 polievkových lyžíc vlažnej vody * 8-10 polievkových lyžíc hladkej alebo polohrubej múky * 1 malú lyžičku prášku do pečiva * papier na pečenie + olej a múka na vysypanie a vymazanie PLNKA: 500g krémového tvarohu vo vaničke (tu si dajte pozor na správny výber tvarohu, lebo častokrát zlý výber pokazí celý koláč, ja odporúčam tvaroh vo vaničke Vian s 1,1 % tuku z Kauflandu, ku ktorému mám veľmi kladný vzťah:) * 1 smotanu na šľahanie * 6 polievkových lyžíc práškového cukru (alebo podľa chuti) * 2 vanilkové cukry * 4 plátky želatíny * dobre rozotierateľný lekvár OVOCNÉ ŽELÉ: 2 malé kompótiky zaváraných čučoriedok - cca 400ml, ale kľudne sa môže dať aj viac (poprípade, ak máte radi iné ovocie, pokojne dajte to "svoje") * asi 1/2 balíčka Zlatého klasu * 2 plátky želatíny

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je môj obľúbený koláčik. Jemný a ľahučký tvarohový krémik v kombinácii s ovocným želé robí z tohto koláčika skvelú sviežu pochúťku, ktorej zaručene podľahne aj človek, ktorý práve diétuje...

Ako prvé si upečieme piškótku nasledovným spôsobom: Žĺtky vyšľaháme so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru a vanilkovým cukrom elektrickým šľahačom dopenista. Striedavo pridávame olej, vodu a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cestíčko. Bielky vyšľaháme so zvyšnými 4 polievkovými lyžičami práškového cukru a postupne zapracujeme do cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie, tak aby pretŕčal aj cez boky plechu, potrieme ho olejom a vysypeme múkou. (možno si poviete načo ešte vymazávať a vysypávať papier na pečenie, ale verte moje skúsenosti s pripečeným papierom v ceste ma k tomuto kroku dohnali). Vylejeme naň cesto, pekne rozotrieme aj ku krajom a dáme piecť asi na 30min. do rúry (dávajte pozor, lebo každá rúra inak pečie, vám sa môže upiecť aj za podstatne kratší čas). Po upečení a vychladnutí koláča, papier na pečenie jednoducho oddelíme.
Vychladnutý koláč v tenkej vrstve potrieme ľubovoľným lekvárom (ak je lekvár príliš tuhý, krátko ho zohrejeme v hrnci alebo mikrovlnke).
Na koláč natrieme tvarohovo-smotanový krém, ktorý si pripravíme vymiešaním tvarohu s práškovým cukrom. Na lepšie stuhnutie dávam ešte želatínu. Pri tomto koláči som sa ju konečne naučila správne robiť bez žmolkov a iných defektov:)) (a pritom presný návod je na obale želatíny, :) Namočte si 4 plátky želatíny na 10min. do studenej vody. Potom plátky vymačkajte z prebytočnej vody, dajte ich do hrnca, pridajte 2 polievkové lyžice studenej vody a naozaj kratučko a za stáleho miešania na miernom plameni zahrejte iba dovtedy, dokiaľ sa želatína nerozpustí - vtom momente zoberte hrniec z plameňa a hneď priemiešajte 2 polievkové lyžice krému a dobre spolu so želatínou vymiešajte. Potom krém so želatínou zamiešajte do ostatného krému. A nechajte chladiť asi 30min. Ďalej si vyšľaháme dotuha šľahačku a pridáme do nej aj 2 vanilkové cukry. A následne ju vmiešame do vychladeného tvarohového krému.
Pripravíme si ovocné želé: Čučoriedky aj so šťavou vylejeme do hrnca a zohrievame až kým nezačnú vrieť. Medzitým si v troche vody dobre rozmiešame Zlatý klas, ktorý pomaly vlejeme do vriacich čučoriedok - neustále miešame (odstavíme z plameňa). Želé necháme za občasného miešania vychladnúť. Do vychladnutého želé som ja ešte pridala 2 plátky želatíny rovnakým spôsobom ako pri príprave tvarohového krému. Želé vylejeme na tvarohový krém a ihneď dáme chladiť. Za 2 hodinky sa môže koláčik servírovať (najlepšie samozrejme stuhne do druhého dňa). Dobrú chuť!