Sladké veľkonočné vajíčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptík mám s dobrého jedla aprílové vydanie, len som ho trochu zmenila (vymenila som plnku). Cesto: 250g hladkej múky, 100g práškového cukru, 70g mletých lieskových orieškov, 150g hera, 2 žĺtky. Plnka: 2 vajíčka, 100g práškového cukru, 125g masla, trochu vajcového koňaku Poleva: 250g práškového cukru, 1 PL citronovej šťavy, 2 až 3 PL horúcej vody, potravinárske farby Ozdoba: marcipán 50-100g

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Dáme do mikroténového sáčku a necháme 2 hodiny v chlade odpočinúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vykrajujeme vajíčka. Pečieme na papieri asi 8 minút, pri teplote 180 C.
Plnka bola pôvodne lekvárová s oriškami. Ja som spravila maslovú. Vajíčka s cukrom vyšľaháme nad parou do husta a po vychladnutí vmiešame maslo a vaj. koňak .Vajíčka spojíme plnkou potrieme citronovou polevou a ozdobíme marcipánom.
Polevu si spravíme tak, že vymiešame cukor so cit. šťavou a vodou do hladka. Citrónovú polevu si potom môžeme prifarbiť potrav. farbami.
Niektoré vajíčka som len spojila krémom a máčala v čokol. poleve (čokoláda z ľadových gaštanov)podľa Maťky P. (maťa74)