Tvarohové guľky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60 g masla, 500 g tvarohu, 2 vajcia, štipka soli, 80-120 g detskej krupice (podľa potreby), strúhanka, práškový cukor (množstvo podľa chuti), lekvár

POSTUP PŘÍPRAVY

Maslo si vymiešame s cukrom, všetko len pomocou varešky (maslo sa nerozpustí, bude to také hrudkovité). Pridáme vajcia, štipku soli a premiešame. Potom pridáme tvaroh a znova dobre premiešame. Nakoniec postupne dosypávame krupicu až do zhustnutia hmoty. Ku koncu už premiešavame rukou, hmota nesmie byť riedka ale ani nie veľmi hustá. Skúsime, či sa nám už dajú tvarovať guľky, ak áno, je akurát. Guľky majú mať priemer cca 4,5 cm - 5 cm. Odložíme do chladničky, aby trošku stuhli.
Hotové guľky varíme vo vriacej trochu osolenej vode asi 10 minút. Po chvíli po tom čo ich dáme do vriacej vody, je dobré do nich lyžičkou trošku šťuchnúť, aby sa odlepili od dna. Po pár minútach guľky vyplávajú, ešte varíme asi 4 minúty. Či sú vo vnútri uvarené zistíme, keď jednu vyberieme a prekrojíme. Dĺžka varenia závisí od veľkosti guliek, ale čo som stopovala, tak za cca 10 minút od vloženia do vriacej vody sú prevarené aj vo vnútri.

Na panvici si len tak na sucho opražíme strúhanku do ružova. Stále ju miešame, aby neprihorela. Potom k nej preosejeme práškový cukor a priebežne premiešavame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cukru podľa potreby, treba ochutnávať, aby strúhanka nebola priveľmi sladká. Keď som guľky robila manželovi, nechcel veriť, že je to obyčajná strúhanka, vôbec ju nespoznal.
Guľky podávame poliate troškou roztopeného masla, posypané strúhankou a s lekvárom.
Ak guľky hneď nejeme, môžeme dať zamraziť a budúci rýchli obed je hotový. Ja som na týchto guľkách vyrástla, vždy boli nejaké v mrazničke.

Takto vyzerajú hotové surové guľky.
Keď vyplávajú, sú asi v polovici varenia.
Pred podávaním potrieme maslom.
Posypeme opraženou strúhankou s cukrom a dáme lyžicu lekváru. A potom už len krájame, potrieme lekvárom, poprášime strúhankou a papáme. Dobrú chuť.