Tarhonove "rizoto"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tarhona * leco (3 dl pohar) * mrazena zelenina (kukurica,mrkva,hrasok) * maly paradajkovy pretlak * slepaci bujon (asi pol kocky,alebo podla chuti a mnozstva) * cesnak * olej * sol * mlete cier.korenie * susena (cerstva) bazalka * oregano * tvrdy udeny syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto rizoto som robila uz niekolko-krat v domnienke,ze robim len tak z hlavy recept od Lucky H. ID 5741 ,ale dnes som prisla na to, ze to vlastne vobec nie je ono :o) Takze vkladam dalsiu verziu "rizota" z oblubenej tarhone. A Lucka, dakujem za insipiraciu ;o)

Tarhonu si pripravime obvyklym sposobom - na oleji opecieme az kym niektore gulicky nechyti do hnedkava (pozor,aby nezhorela, treba premiesavat.moja nie je velmi poopekana, dnes som sa ponahlala) a zalejeme osolenou vodou asi 1,5 cm nad tarhonu. Ja robim na tej takej hrubej platni, aby mi nezhorela a ked sa voda odpari, ochutnam, ked nie je moc tvrda, zabalim do deky a necham dojst. V pripade,ze sa nam zda prilis tvrda, este trosku podlejeme a dodusime. Prip. si pripravte tarhonu tak, ako ju bezne robite.
Kym sa dusi tarhona, pripravime si zeleninu. Na troske oleja chvilu osmahneme pretlak (aby nebol kysly), pridame leco, mrazenu zeleninu, rozdrobenu kocku (alebo polovicu) bujonu, jemne dosolime, pridame ml.cier.korenie, trochu oregana a bazalku a pretlaceny cesnak. Podla potreby dolejeme vodu, my nemame radi suche rizoto. Prikryte dusime,kym zelenina nezmakne.
Hotovu tarhonu zmiesame so zeleninovou zmesou a pridame najemno nastruhany udeny syr. Dobre premiesame a na tanieri este posypeme syrom. Dnes sa mi "rizoto" vazne vydarilo a uvarene bolo za 30 min. (cca)