Smotanovo vajíčkový osúch



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 dl mlieka, 30g droždia, kocka cukru, 400g polohrubej múky, 1 dl oleja, 1 kyslá smotana, 1 vajce, trocha oleja, soľ, vegeta

POSTUP PŘÍPRAVY

postup v obrázkovom postupe

pripravíme si suroviny, na zamiešanie cesta
do múky vmiešame olej, štipku soli, a z vlažného mlieka, kocky cukru (alebo malej lyžičky), 30g droždia a lyžičky múky si spravíme kvások
kvások vlejeme do múky s olejom, a rukou vymiešame cesto ktoré nelepí. To prikryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať 30 minút na teplom mieste (na radiátore, alebo pod perinou)
po 30-tich minútach je cesto krásne nakysnuté
na olejom potretý plech cesto prstami roztiahneme
cesto potrieme kyslou smotanou. Vajíčko vyklepneme do pohárika, rozšľaháme s lyžičkou vegety vidličkou a potom takýmto vajíčkom pofŕkame smotanu. Ja som to ešte rozotrela vidličkou a dáme do predom vyhriatej trúby piecť na 180 stupňoch asi 20 minút.
a takto vyzerá upečený
osúch podávame ako prílohu k mliečnym polievkam, my sme mali dnes zemiakovú. Cesto používam aj na domácu pizzu