Moja hovädzinka na divoko - Vadaš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hovädzie mäsko /ja som mala hovädzie zadné/, čerstvá zeleninka /ja dávam všetko čo doma mám napr. mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, brokoličku, pór, cibulku, cesnak, hrášok/, zhruba 1dcl šlahačkovej smotanky, korenie, soľ, bobkový list a trocha masla a oleja. Ja dávam sušený estragón /od Kotányho/ dá tomu fantastickú chuť.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuk, postup je trocha dlhší ale oplatí sa s tým pohrať, výsledok stojí zato.

Pripravím si zeleninku, očistím, umyjem.
Mäsko naklepem, osolím okorením, narežem boky aby sa nezvlnilo pri opekaní.
Pripravím si do hrnca trocha oleja a trocha masla. Najlepšie je to vždy miešať, lebo keď je len sám olej je to o ničom, masielko všetko tak zjemní.
Mäsko zprudka opečiem z každej strany, tak aby malo takú kôrku .
Keď som všetky plátky opiekla, vyberiem mäsko zatiaľ na misu a prikryjem.
Do výpeku si dám pokrájaný pór, cibulku a cesnak. A trocha na menšom stupni opekám.
Keď je cibulka sklovitá, pridám mrkvu a petržlen a trocha soli. Miešam a pražím a postupne pridávam aj ostatnú zeleninu.
Všetko troha opekám a miešam.
Vrátim tam mäsko a pomiešam.
Zalejem vodou alebo vývarom , pridám korenia a bobkový list a varííím.
Keď je mäsko mäkké, zhruba dve hodinky ho treba variť, vyberiem ho opäť na misu, prikryjem a zeleninu zmixujem.
Zmixovaná zeleninka, môžem ešte dochutiť.
Vrátim mäsko späť a privediem do varu, dochutím smotankou /zvyknem v nej rozmiešať lyžičku Solamylu/ a čerstvou petržlenovou vˇnaťou. Ja dávam aj strúhanú citrónovú kôru.
U nás to milujeme s rohlíkovými knedličkami /recept od Marcelky K ID 633./. Dobrú chuť!