Punčová torta s cukrovou polevou - MOJA PRVÁ !!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***3 KORPUSY - klasické piškótové*** Na jeden korpus potrebujeme: 5 vajcia..... 5 PL kryštálového cukru....5 PL polohrubej múky...1/2 balíčka prášku do pečiva.....papier na pečenie*** ríbezlový, alebo malinový lekvár - taký hustejší, aby to netieklo***potravinárske farbivo červené - práškové za pár korún postačí***asi 2 dcl rumu + 0,5 l vody + 2dcl kryštálového cukru - na uvarenie sirupu, ktorým budeme kropiť cesto***práškový cukor / na klasickú tortovú formu bude stačiť asi 3/4kg / + vriaca voda na polevu***biela čokoláda na ozdobenie, alebo každému, čo sa páči

POSTUP PŘÍPRAVY

UPEČIEME DEŇ VOPRED!!!***KORPUS*** žĺtka si vyšľaháme s cukrom do peniasta - asi tak 3 minúty, aby vznikla taká jemná svetložltá masa***vyšľaháme si bielka na hustú penu***múku s práškom do pečiva preosejeme***pomaly prídávame po lyžiciach k žĺtkom sneh a múku - JEMNE VMIEŠAME, v žiadnom prípade NEŠĽAHÁME!!!***vylejeme na papierom vyloženú tortovú formu a mečieme asi tak 25 minút, ale to je individuálne podľa typu rúry - treba si pomôcť špáratkom, alebo špajdlou / ak sa cesto na špáratko nelepí, tak je cesto upečené********takto postupujeme pri všetkých troch korpusoch, len do jedného primiešame pri šľahaní trochu červeného potravinárskeho farbiva - podľa vlastého vkusu, ale netreba to prehnať, nakoľko, keď sa cesto namočí bude to tmavšie***
***SIRUP***0,5 l vody a 2 dcl kryštálového cukru necháme zovrieť***keď vychladne vlejeme rum podľa chuti, ale asi tak 1,5 až 2 dcl rumu***všetky tri korpusy poriadne popolievame pomocou lyžice - papier ,dáme dole iba zo spodného korpusu, ostatné necháme, aby sa nám dali preniesť, nakoľko, keď sú mokré, tak sa to dosť rozpadáva***stredný ružový korpus pokropíme najviac,aby bol nasiaknutý***
***PLNENIE***spodný korpus natrieme nahrubo lekvárom***chytíme si ružový korpus a preložíme na natretú lekvárovú časť - dáme dole papier***posledný vrcný korpus si natrieme tiež lekvárom a natretou časťou priložíme na ružový - odsránime papier ***POLEVA*** práškový cukor si dáme do misky na šľahanie a po troche pridávame vriacu vodu a vyšľaháme hustú masu, takú, aby sa dala natierať, ale aby nám netiekla a pridáme požadované farbivo***pomaly natierame tortu - ja som dávala dve vrstvy, ale treba počkať, kým prvá trochu zaschne - asi tak 10 minút***dlhým príborovým nožom namáčaným do horúcej vody si vyrovnávame nerovnosti***ak poleva rýchlo tvrdne, môžeme si ju rozriediť vriacou vodou***počkáme, kým zaschne a ozdobíme***

prekrojená...