Smotanovo-ovocná želé torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 2 vajcia * 100 g kryštálového cukru * 50 ml oleja * 50 ml vody * 100 g polohrubej múky * 1 KL prášku do pečiva *** PLNKA: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * 250 ml kyslej smotany * 1 vanilínový cukor alebo 1 kopcovitá PL vanilkového cukru * ovocie *** ŽELÉ: 500 ml vody * 100 g kryštálového cukru * 1 Zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu * 1 šumienka *** NA OZDOBENIE: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * ovocie

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto želé torta je variantom známeho želé koláča. Ak by ste chceli urobiť koláč na plech, len zdvojnásobte množstvo surovín.
Recept venujem Lucke Š. z Prešova. :-)

1. Bielka s cukrom vyšľaháme dotuha. Používam kryštálový cukor, úplne sa rozpustí.
2. Do snehu zašľaháme žĺtka ...
3. ... a postupne za stáleho šľahania prilievame vodu s olejom.
4. Nakoniec postupne vmiešame múku s práškom do pečiva ...
5. ... a cesto vylejeme do tortovej formy (buď dno vysteliem papierom na pečenie alebo dno vymastím a vysypem hrubou múkou, boky sú suché!). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 20-30 minút. Test so špáradlom čas upresní.
6. Polovicu smotany na šľahanie (125 ml) vyšľaháme s polovicou stužovača šľahačky, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame. Druhú 1/2 šľahačky spolu s druhou 1/2 stužovača odložíme na ozdobenie.
7. Vanilínový cukor v malých sáčkoch už nekupujem. Vanilkový cukor si robím doma sama. Do vyššej nádoby dám práškový cukor a zapichnem doň 2-3 vanilkové struky. Tie práškový cukor dokonale prevoňajú. Keď zostane vanilkového cukru už len málinko, vysypem ho a odložím nabok, doplním nádobu obyčajným práškovým cukrom a navrch dosypem "starý" vanilkový cukor. Keď už nie je vanilkový cukor dosť vanilkový, len vymením struky za nové a hotovo.
8. Smotanovú plnku vylejeme na vychladnutý korpus, uhladíme ju a tortu dáme do chladu na uležanie a stuhnutie.
9. Na želé potrebujeme zmiešať vodu, kryštálový cukor a kukuričný škrob alebo Zlatý klas. Za stáleho miešania ho varíme ...
10. ... 1-2 minúty po zovretí.
11. Hneď po odstavení zo sporáka doň nasypeme šumienku a zamiešame.
12. Poriadne to zašumí, tak ju treba sypať opatrne, nech nám obsah nevykypí. Šumienku treba vybrať podľa toho, akú chceme farbu želé (malinová-ružová, citrónová-žltá, tropik-žltozelená...).
13. Za občasného miešania necháme želé chladnúť v studenom vodnom kúpeli.
14. Medzitým na smotanovú plnku rozložíme ovocie. V podstate je jedno ako ho uložíme, cez želé ho takmer nebude vidieť. Je to skôr kvôli lepšiemu krájaniu torty.
15. Keď už želé nie je teplé, ale je ešte tekuté, nalejeme ho na tortu ...
16. ... a naklonením formy do strán sa rovnomerne rozleje po celej ploche. Tortu dáme znovu do chladu na stuhnutie.
17. Pred podávaním už len tortu dozdobíme šľahačkou (zostala nám 1/2 šľahačky a 1/2 stužovača, tak ich spolu vyšľaháme) a ovocím ...
18. ... a rozkrájame. Mňam.