Grilovaný losos s mangoldom a shiitake



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

losos, mangold, shiitake huby, 2 strúčiky cesnaku, sójová omáčka, soľ, čierne korenie, sezamový olej, olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Grilovaciu panvicu ľahko postriekame olivovým olejom, rozpálime a ugrilujeme na nej jemne okoreneného lososa. Po pár minútach obrátime ružovú rybku na druhú stranu a grilujeme, kým mäsko nedostane pekné zlatohnedé pásiky. Odložíme nabok.

Mangold umyjeme a stopku oddelíme od listov. Listy krátko blanšírujeme vo vriacej vode, scedíme a tiež odložíme bokom.

Do hrnca dáme 2 lyžice olivového oleja, pridáme rozdrvené strúčiky cesnaku a olej rozohrejeme. Je dôležité, aby ste dali cesnak do ešte studeného oleja. Ak by ste ho dali do horúceho, raz dva by zhnedol a zhorkol a to by nebolo dobré. Takto sa vôňa cesnaku bude pomaly uvoľňovať so stúpajúcou teplotou oleja, aby o chvíľu mohla preniknúť všetkými prísadami.

Ak je teda olej horúci a cesnak vonia po celej kuchyni, pridáme nahrubo nasekanú stopku mangoldu a pokrájané klobúčiky shiitake (nožičky vyhoďťe, sú príliš húževnaté a neveľmi vhodné na varenie). Za stáleho miešania smažíme asi minútu, potom do hrnca pridáme listy mangoldu, 3 lyžice sójovej omáčky a lyžicu sezamového oleja, dobre pomiešame a necháme spolu dusiť asi 5 minút.

Nakoniec všetko osolíme a okoreníme podľa chuti a servírujeme spolu s kúskami grilovaného lososa.

Dobrú chuť.