Mäsom plnené palacinky alá Hortobágy- maďarská špecialitka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PALACINKY:múka, mlieko, vajcia, trochu soli, olej na pečenie- alebo palacinky "odvčerajška" - PLNKA: 0,5kgmleté maso- akekolvek, 1 vačšia cibuľa, 1stručik cesnaku, olej, voda, mleté korenie, vegeta, bobkový list, mletý muškátový orech - štipka, cukor podľa chuti, 250 ml smotana, 1 tuba bambino syrečka, 500ml paradajkový pretlak POLEVA:vývar z masa, paradajkový pretlak, smotana+ muka na zahustenie

POSTUP PŘÍPRAVY

0*Palacinky pripravime klasicky, alebo použijeme nezjedené zo včera, vobec nevadí ak su sladké.

1*cibulu pokrajanu na kocky a stručik cesnaku osmažime na oleji, pridame maso, bobkový list, vegetu a korenie podla chuti, 1pretlak a vytlačime tam aj syreček
-
2*varime "hojne zaliate v štave" asi 30minut
-
3*scedime masko
-
4*na masko nalejeme asi 1dcl smotany- aby vznikla mierne kašovitá zmes
-
5*vývar necháme ešte raz prevrieť, pridame ešte 1 pretlak, smotanu zhustenu mukou- urobíme omačku takej hustoty, aby sa dala pekne nalievať

6*palacinky naplnime maskom- okraje prehneme a zrolujeme- dáme do misy, ohrejeme v rure
-
7*podávame na tanieriku bohato zaliate štavou, my si dávame k tomu aj chlebik, aby sme nahodou neschudli


VARIACIE:
***plnku možme spraviť aj z maska nakrajaného na ozaj drobne kocečky
***alebo možme použit perkelt z predvčerajška- kurací, bravčový, hovadzí....
***alebo tej masovej zmesi a omáčky navaríte "kopec", a date do mrazničky na horšie časy