Uzasny rumovy kolac, alebo spomienka na Karibik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ZAKLADNA ZMES NA KOLAC : 2 hrnceky polohrubej muky ( o objeme 250 ml ) * 1 a pol hrnceka krystaloveho cukru * 4 cajove lyzicky prasku do peciva * 1 cajova lyzicka soli * 115 g masla izbovej teploty * 3 polievkove lyzice rastlinneho oleja * DALEJ PRE KOLAC : 1 balicek instantneho vanilkoveho pudingu * pol hrnceka mlieka * 4 vajcia * pol hrnceka rumu * pol hrnceka rastlinneho oleja * 1 vanilkovy cukor, alebo lyzicka vinilkoveho extraktu * najemno nasekane orechy * RUMOVA GLAZURA : 115 g masla * stvrt hrnceka vody * 1 hrncek krystaloveho cukru * pol hrnceka rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

exoticka chut dialok...spomienka na jeden vylet, ostrov v Karibiku. Tento ostrov je preslaveny tymto kolacom, exportuju ho vsade do sveta, len nejak vela zan pytaju... : ) Ako spravna Slovenka, upeciem si ho doma sama a usetrim na dalsie rifle : ) Momentalne v nasom rebricku zabera prve miesto...

tak toto je ON, nas objekt zaujmu
takto nejak to vyzera na ostrove
takto nejak si to pamatam...
: )
ale spat ku kolacu...vsetky ingrediencie v kategorii ZAKLADNY MIX zmiesame v mise elektrickym slahacom na nizkej rychlosti
zmes by mala vyzerat nejak takto, co najemnejsia rovnomerna struktura
do zmesi prisypeme INSTANTNY vanilkovy puding ( dostat na SK )
a pridame vsetky dalsie prisady z kategorie DALEJ PRE KOLAC ( okrem orechov )
elektrickym slahacom vymiesame na hladke cesto ( ja som pridala do polovice cesta kakaovy prasok )
do vymastenej a mukou vysypanej formy nasypeme najemno posekane orechy a vylejeme cesto. Vlozime do vyhriatej rury ( 180 stupnov ) a pecieme do zlatista. ( asi 55 min )
pokial sa kolac pecie , ideme si pripravit rumovu glazuru
v originaly je pouzity Tortuga rum, po nom je aj kolac pomenovany, ale ten sa pre verejnost nepredava, iba z neho vyrabaju tento kolac. Neviem , ake su rozdiely v chuti rumu, na alkohol nie som odbornik, ale odporucaju pouzit ako nahradu nejaky exoticky s vanilkovou prichutou. Ja som si zohnala Hawaisky...
v hrubsej panvici rozpustime vsetky ingrediencie z kategorie RUMOVA GLAZURA ( okrem rumu.) Ten pridame az na zaver, ked uz zmes bude odstavena z ohna ( pocas varenia by sa odparil...)
zmes nechame zovriet a pomaly povarime aby sa voda postupne odparila a zmes trochu zhustla
do odstavenej zmesi pridame rum
a pripravenym sirupom este za horuca polievame kolac. Moze to chvilu trvat, pokial kolac nasiakne.
pockame pokial kolac uplne vychladne, a potom ho opatrne vyklopime z formy. Tu je cokoladava verzia pre mna. Dame do chladnicky vychladit a skladujeme v uzatvorenej nadobe. Kolac ostane vlacny a stavnaty.
chuti uplne neskutocne a nezabudnutelne... : ) Tak ako si to pamatam zpred niekolkych mesiacov