Suprové šišky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
0,5 kg hladkej múky
0,5 kg polohrubej múky
0,25 kg práškového cukru
1 kvasnice
mlieko
trochu rumu - 1-2 polievkové lyžice
3 žĺtka
1/3 palmarínu alebo masla
štipka soli
olej na smaženie
lekvár alebo tvaroh alebo šľahačka na zdobenie alebo sneh z bielok
POSTUP PŘÍPRAVY
Kvasnice necháme nakysnúť s trochou cukru v mlieku, do misy dáme všetky prísady, maslo pridáme roztopené, zohriate. Cesto uhnetieme v robote alebo vareškou ručne, musí byť vláčne, nie ťažké, necháme nakysnúť asi 3,4 hodinu, povykrajujeme pohárom - ja som mala veľký pivový okrúhle šišky, znova necháme nakysnúť asi 20-25 minút a vyprážame v teflónnovej panvici na dostatočnom množstve oleji - aby boli do polovičky ponorené, obraciame a smažíme z oboch strán. Prvú rokrojíme, aby sme videli, či je vo vnútri hotová. Potom oheň tomu prispôsobime, lepšie smažiť na miernom a dlhšie.
Ozdobíme cukrom, lekvárom, tvarohom, šľahačkou alebo penou z bielok, ktoré nám zostali. Sú naozaj suprové!