Úžasný karamelový puding s croissantami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PRE KARAMELOHOLIKOV :):) 100 g kryšt. cukru, trochu vody, 125 ml sladkej šľahačkovej smotany, 125 ml mlieka, 2 rozmiešané vajíčka, 2-4 croissanty, maslo na vymazanie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďalší skvelý receptík od Nigelly Lawson. Dúfam, že sa na mňa nepohnevá, že ich tu dávam:) Ale keď tento je tak úúúúžasný... Bohužiaľ, opäť nemám svoje foto:( Tak aspoň to Nigelline:) Inak ďalšia výhoda je, že môžte využiť nespotrebované sladké croissanty, či už plnené alebo nie. Ak ich nemám, pridávam vianočku a tiež je to skvelé. Ona odporúča, aby to pečivko nebolo veľmi čerstvé, ale ja mám lepšie skúsenosti s čerstvejším, tak neviem... Záleži na tom, aké máte. Avšak splesnivené naozaj neodporúčam:)
POSTUP: Kryšt. cukor si rozpustíme v troche vody. Vtip je v tom, že to nesmiete miešať! Necháte to voľne rozpustiť na karamel (asi tak 3-5 min). Ak ste veľmi nervózne, môžte trochu s tým hrncom pootáčať, aby sa to veľmi neprichytávalo:) Keď už máme krásny zlatý karamel, stiahneme oheň na minimum a pridáme smotanu a mlieko (najlepšie plnotučné). Nebojte sa ak to začne veľmi bublať. Teraz to už môžte začať miešať až kým nevznikne taký krémik. Dajte to preč z ohňa a vmiešajte do toho 2 vajíčka. Pripravte si ohňovzdornú misku (viď obr.:), vymažte ju masielkom a natrhajte tam croissanty (alebo teda čo už máte). Zalejte to tou karamelovou zmesou a ak máte to pečivko veľmi suché, nechajte to pár minút postáť (aby sa to napilo). Vložte to do predhriatej trúby na 180 stupňov na asi 20 min, až kým to nemá krásnu zlatú kôrku.
Je to síce dosť kalorické, no ak máte zlú náladu, toto vám ju 100% zdvihne!!:) Možno aj preto, že je to tak jednoduché. A hodí sa to napr. aj ako skvelé raňajky pre vášho milovaného:).