Šišky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Inšpirácia od Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5130 Sú skvelé, odporúčam. Dala by som do nich menej umu, ako bolo v pôvodnom recepte (myslím, že stačí 1 PL) a namiesto 8 žĺtkov stačia 2 vajcia a 2 žĺtky. Ešte trošku som si tento recept prispôsobila. Sušené droždie som nemala, tak som dala klasické. ;-) Takže potrebujeme: 3 dl vlažného mlieka, 1 droždie (42g), 1 ČL kryštál.cukru, 400g polohrubej múky, 200g hladkej múky, 3 PL preosiateho práškového cukru, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 1 PL umu, 2 vajcia, 2 žĺtky, 100 g masla (ja som dala Heru) a olej na vyprážanie. Na plnenie lekvár alebo trebárs nugátový krém. ;-)

POSTUP PŘÍPRAVY

.

Z mlieka, droždia, kryštálového cukru si urobíme kvások. Necháme na teplom mieste pracovať. Zmiešame spolu ostatné suroviny - preosiatu múku, práškový i vanilkový cukor, soľ, roztopené maslo, vajcia, um, pridáme kvások a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť (aspoň polhodinu).
Cesto si rozdelíme na 3 časti, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pohárom kolieska.
Na túto činnosť je najlepšie zavolať si zručného pomocníka. ;-)
Marek - ideeeeš... :-)
Vykrojené preložíme na čistú utierku a necháme asi pol hodiny podkysnúť.
Takto to vyzerá, keď podkysnú a už sa tešia na vyprážanie.
Ak chceme šišky plniť, cesto vyvaľkáme na tenšie. Na jedno koliesko dáme plnku, priložíme druhé koliesko, okraje dobre pritlačíme a ešte raz vykrojíme pohárom. Ja som plnila zopár (6ks na skúšku) nugátovým krémom.
...
...a už je nám teplúčko... ;-)
Do rozpáleného oleja vkladáme jednotlivé šišky. Sú rýchlo hotové - tak šikovne otáčame. Tie, ktoré sme nenaplnili, vložíme do oleja najprv tou stranou s jamkou. Tieto sú trošku "na černoška"... takže je potrebné otáčať rýchlejšie.
...a už sú hotové - a je ich veľa :-)
... ochutnáva pomocník :-)
... plnené chutili lepšie
...týchto 6 ks je skúšobne naplnených nugátovým krémom - a drobcovi chutili.
... a týmito ponúkneme ocina po príchode z práce. ;-) Dobrú chuť!!!