Veľmi chutný tvarohový koláč s orechami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 3 žĺtky * 150g práškového cukru * 1 Hera (250g) * 400g preosiatej hladkej múky * 1 prášok do pečiva * domáci ríbezľový lekvár (výborne osvieži chuť koláča) Plnka: 500g tvarohu (hrudkovitý - zo slovenských je dobrý Olešnický - červené balenie) * 2 vanilkové cukry * 6-8 polievkových lyžíc práškového cukru (alebo podľa chuti - niekto rád sladšie a naopak, takže plnku počas prípravy koštujeme) * 4 polievkové lyžice mlieka (alebo podľa toho či sa nám plnka zdá veľmi tuhá alebo naopak - ak je riedka ešte pred pridaním mlieka, tak mlieko nepridávame) * 1 vrecúško Zlatého klasu * 1 žĺtko * 4 bielka Na posýpku: nahrubo posekané vlašské alebo lieskové orechy * trošku práškového cukru - na vrch

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento skvelý recept mám od mojej nádejnej svokry :), takže touto cestou jej ďakujem. Koláčik je to vďačný, chuťou pripomína starý-známy mrežkovník. Ešte som sa nestretla s tým, že by niekomu nechutil. S krájaním tiež nie sú problémy - dá sa pekne nakrájať na úhľadné kocky.

Postup:
Cesto: Heru nakrájanú na malé kúsky spolu s preosiatym práškovým cukrom šľaháme elektrickým šľahačom, kým sa obe suroviny pekne nespoja. Postupne pridávame 3 žĺtky. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva, potom ju po trochách pridávame k vzniknutej mase a miesime rukou až kým nám nevznikne hladké cesto (ak sa nám cesto nechce spojiť, môžme pridať 1-2 lyžice vlažnej vody). Ako u všetkých krehkých ciest, dbáme na to, aby sme cesto nemiesili rukou príliš dlho. Z vypracovaného cesta rukou odtŕhame kúsky, ktoré rovnomerne vtláčame do pripraveného plechu na pečenie, pričom vytvoríme aj okraj. Na záver ešte cesto nahrubo natrieme ríbezľovým lekvárom.
Plnka: V miske dôkladne rozmiešame tvaroh, práškový a vanilkový cukor, Zlatý klas a 1 žĺtko. Ak sa nám tvaroh zdá príliš tuhý pridáme mlieko (konzistencia plnky musí byť taká, aby sa dala dobre rozotrieť na cesto na plechu). Vyšľaháme tuhý sneh zo 4 bielkov a postupne ho vmiešame do tvarohovej plnky. Plnku vylejeme na pripravené cesto a rozotrieme ho rovnomerne aj ku krajom plechu.
Posýpka: Vrch koláča posypeme nahrubo nasekanými orechami (najlepšie a hlavne rýchlo sa posekajú elekt. robotom) Množstvo orechov záleží len a len na vás, ja mám radšej viac.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 - 45min. (ja som piekla v plynovej rúre cca. 45min.) Treba ho sledovať. Upečený koláč necháme najskôr dobre vychladnúť a môžme ho posypať práškovým cukrom.

Koláčik tesne po vytiahnutí z rúry...
Po rozkrájaní...