Torta POHÁDKA alebo čokoládová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS:
100 g práškového cukru *
2 žĺtky *
4 PL vlažnej vody *
30 g kakaa *
70 g hrubej múky *
1/2 KL prášku do pečiva *
2 bielky - sneh ***

NA OBLIATIE:
3 PL studenej vody *
1 PL tuzemáku (umu) ***

KRÉM:
1. ČASŤ:
100 g práškového cukru *
50 g kakaa *
100 g masla ***

2. ČASŤ:
30 g masla *
30 g hladkej múky *
250 ml mlieka ***

NA OZDOBENIE:
250 ml šľahačkovej smotany *
stužovač šľahačky

POSTUP PŘÍPRAVY

Púšťam sa do môjho prvého receptu, tak mi držte palce.
Táto torta má v našej rodine vyše 25 ročnú tradíciu. Recept máme od maminkinej najlepšej kamarátky z Moravy, čo vysvetľuje aj meno torty. Teta Naďka, posielam veľa pozdravov do Luhačovíc!
Mohla by som ju nazvať "Torta ROZPRÁVKA", ale už by to nebolo "ono". Vy si ju kľudne nazvite ako sa Vám páči, v našej rodine ju neprekladáme a je to teda torta "POHÁDKA".
Je to najobľúbenejšia torta môjho manžela a keď ešte nebol mojím manželom, tvrdil, že inú tortu ani nevieme urobiť. :-))) Hmm, veď inú tortu u mojej mamy jedol tuším len raz.
No a keďže sa mi veľmi páčia obrázkové postupy, tu je ten môj:

1. Najskôr začneme robiť korpus. Do misky dáme práškový cukor, žĺtky a 4 polievkové lyžice vlažnej vody.
2. Všetko spolu šľaháme pár minút do peny.
3. V inej miske zmiešame kakao, hrubú múku a prášok do pečiva.
4. Sypkú zmes veľmi OPATRNE vmiešame do žĺtkovej zmesi. Ak použijete šľahač, treba dávať obzvlášť pozor, aby sa kakao veľmi neprášilo ponad misku.
5. Keď sa nám podarilo zapracovať kakaovú zmes, ľahúčko do nej vmiešame sneh z bielkov.
6. A teraz príde jedna finta. Vymastíme si spodok tortovej formy, POZOR! len spodok, nie okraj. Potom spodok formy vysypeme polohrubou múkou. Táto finta nám zaručí, že upečený korpus bude rovný, teda okraje nebudú klesať.
7. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme. Dáme ho do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri 180°C. Kľudne si korpus upečte aj jeden deň vopred.
8. Korpus už máme v rúre, resp. nám už od včera vychladol a môžeme sa pustiť do krému. Ten má 2 časti. Tak ideme na tú prvú: V miske zmiešame práškový cukor s kakaom. Opatrnosť je zase namieste, dokonca ešte viac ako pri korpuse, keďže je tu aj viac kakaa.
9. Pridáme maslo a šľaháme a šľaháme.
10. Druhá časť krému: V kastróliku si rozohrejeme maslo, pridáme hladkú múku, stále miešame ...
11. ... až sa začnú tvoriť prvé bublinky.
12. Za stáleho miešania prilievame pomaly mlieko...
13. ... a miešame a miešame až nám vznikne hladká kaša. Miešame ďalej a povaríme ju ešte aspoň minútu odkedy začne vrieť - až do zhustnutia. Potom ju odstavíme a necháme vychladnúť. Občas ju premiešame, aby nevznikla na povrchu koža. Zvyknem dať kastról do väčšej nádoby so studenou vodou, čím urýchlim chladnutie.
14. Po vychladnutí pomaličky po lyžičkách vmiešavame kašu do kakaovej krémovej masy a šľaháme šľahačom. Tu skutočne treba dodržať postup a pridávať po lyžičkách "bielu" masu do "hnedej" a nie naopak, aby sme mali krásny hladký krém.
15. Takýto.
16. Zmiešame si 3 PL studenej vody s 1 PL tuzemáku alebo umu alebo iného ekvivalentu. Pokvapkáme tým vychladnutý korpus a necháme vsiaknuť.
17. Čokoládový krém navrstvíme na korpus a uhladíme ho. Odporúčam krém neochutnávať, lebo inak hrozí, že ho budeme robiť ešte raz! :-))) Ja som krém upravila vidličkou. V tejto fáze dáme tortu do chladu najlepšie na 12 hodín.
18. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkou so stužovačom. Moja mamina občas dáva na krém vyšľahanú šľahačku so stužovačom v celej vrstve a posledná - vrchná vrstva je z nastrúhaného gaštanového pyré.
19. Tááák a tu je nachystaná jedna porcia. Mňam.