Makové trojuholníčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - v tomto poradí dáme do pekárne: 0,7 dl olej; 3 dl vlažné mlieko; 0,5 kg hladká múka (ak nemáte môže byť aj polohrubá, popr. pol na pol - hl./polohr.); 2 vanilinové cukre; 1 PL kryšt.cukor; 1 KL soľ; 1/2 kocky droždia Plnka - mak polotovar (ja som kúpila v Tescu, cena cca do 2 € myslím, plnka je už hotová, je už ochutená, netreba s ňou už nič ďalej robiť iba natrieť na rozvaľkané cesto)

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny na cesto si náhádžeme v poradí ako sú v recepte do pekárničky a zapneme program kysnuté cesto, ja mám pekáreň Moulinex, t.j. zapnem program 11, celý program trvá 1,5 hodiny. Keď je cesto "hotovson" . . . , vyberiem z pekárne, presuniem na dosku a rozdelím na dve časti. Na pomúčenej doske rozvaľkám na väčší plát, taký obdĺžnik a na cesto rozotriem polovicu plnky (tá maková plnka je hustejšia, taká tuhá, tak to ide ťažšie) a ešte trošilik navrch dám, resp. nastrúham Heru, to len tak povrchu, aby boli trojuholníčky šťavnatejšie. Cesto zrolujem a nakrájam cik-cak na trojuholníky. Tá maková plnka je tuhá, takže ani veľmi nevyteká pri krájaní von z cesta. Trojuholníky poukladáme vedľa seba tak cca 1 cm na papierom na pečenie vyložený plech, necháme ešte 15 minút kysnúť. To isté urobíme z druhou polovicou cesta. Z tejto dávky mne vydá na 2 plechy, t.j. takých 24 trojuholníčkov. Medzitým si dáme vyhriať rúru na 200 stupňov teplovzdušná. Ešte pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup šup do rúry (ja dávam obidva plechy naraz). Pečiem takých maximálne 20 minút, aj to je veľa, treba pozerať ako sa "farbia" . . . upečené vyberiem z plechu a preložím na misu a poprášim práškovým cukrom. Plnky môže meniť kto chce aké chce, toto je len tip odo mňa. Ináč toto cesto ja používam aj na slané trojuholníčky, akurát pri hádzaní surovín do pekárne nedám tie 2 vanilínové cukre. Čerstvé sú úplne mňamkové, mäkkučké . . . :-)