Punčová torta s marcipánom - moja prvá poťahovaná( niečo na Valentína)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajec, cukru a muky toľko, koľko vážia celé vajíčka - na jedno cesto!!! PUNČ: 250 g kryštálového cukru, 250 ml vody, ( kto chce pridá aj rum) citronová alebo pomarančová šťava alebo sirup ríbezľový džem - na spájanie cesta

POSTUP PŘÍPRAVY

Z 5 bielkov vyšľaháme sneh ( pridáme štipku soli pre lepšie vyšľahanie). Keď je sneh tuhy, prisypeme cukor a na nízkej rýchlosti vmiešame. Potom pridáme žĺtky a nakoniec múku. Vylejeme do formy a pečieme najprv na vyššej teplote, keď cesto vyskočí stiahneme na 180 st. a menej. Pečieme, kým sa na špajdlu nalepí. - máme žlté cesto. Pri ružovom stačí dať do bielka trochu potravinárskej farby, postup je rovnaký. Striedala som žlté a ružové cesto, ktoré som máčala uvareným punčom a spájala som ríbezľovým džemom.
Poťahovala som varenou modelovacou hmotou, ktorú som si prifarbovala. :-)
Punč: cukor s vodou privedieme do varu a 2 minutky varíme, pridáme šťavu alebo sirup (prípradne rum) prevaríme, necháme vyhladnúť.
Vychladnuté korpusy rozrežeme a skladáme na seba. Každý poriadne namočíme punčom a potom natrieme džemom. Keď je všetko zlepené, prikryjeme (papier na pečenie, plech) zaťažíme a dáme do chladničky na noc alebo deň. Niekoľkokráť otáčame, aby rovnomerne nasiakol punčom.
Nakoniec už len poťahujeme marcipánom a zdobíme.
Dobrú chuť.

pohľad zhora
jeden kúsok
rozkrojená