Guľky v kyslej kapuste-nenáročné+lacné+rýchle=sýte



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g mletého mäsa, ryža, vajíčko, cibuľa, 1kg kyslej kapusty, príloha-najlepšie knedľa

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mäsa, predvarenej ryže a vajíčka vytvoríme zmes a urobíme guľky. Do hrnca dáme kyslú kapustu, ak je moc kyslá, tak premyjeme a ak je moc dlhá, tak nakrájame na menšie časti, pridáme pokrájanú cibuľu a zalejeme asi tak jednou šálkou vody , keď začne vrieť pridáme guľky a varíme asi trištvrte hodinku na miernom ohni. Potom hotové guľky povyberáme a kapustu trochu zahustíme . Do pol šálky dať rovnú lyžicu hl.múky , zmiešať, vliať do kapusty a nechať prejsť varom. Guľky vrátime späť a opatrne premiešame. Hotovo. Podávame s knedľou alebo bielym pečivom.

suroviny, ktoré budeme potrebovať
Najprv si predvaríme ryžu, ale robila som to už aj so surovou nepredvarenou, ale chvíľu povarená jedna šálka ryže s jednou šálkou vody je lepšia. Kapustu dáme do kastróla a zalejeme vodou, tak aby bola kapusta zaliata.
Na kilo kyslej kapusty nám stačí pol kila masa, ja si vždy narobím guľky aj do mrazáku a potom mám ešte buď do plnenej papriky alebo do ďalšej kapusty nabudúce:o)takže ja som mala kilo mäsa a 1 šálku ryže som varila asi 5 minút s jednou šálkou vody (nechať trochu vychladnúť)+ som dala dve vajíčka. Tieto guľky robievam od oka, kto chce mať mäsovejšie, dá ryže menej a naopak. Môžte prikoreniť a prisoliť trošku:o)
guľky pripravené
Ked kapusta vrie, pridáme pokrájanú cibuľu (kto nemá, alebo nechce nemusí) a pridáme guľky
uverené
povyberať
zahustiť
nechať prejsť varom a pomiešať
vrátiť guľky naspäť a opatrne zamiešať
a podávať...my to mávame hlavne v zimnom období pravidelne...dobrú chuť!