štedrák

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg pol.múky,5 dl mlieka, 200 g heli, 60 g masla, 60 g cukru, 40 g droždia, 2 žľtky, štipka soli, maslo na polievanie
PLNKA ORECHOVÁ: 300 g mlet.orechov, prášk.cukor,1 vanilka
MAKOVÁ:300 g mak,prášk.cukor,vanilka,citr.kora
TVAROHOVÁ:400 g tvaroh,100 g prášk.cukor,1 žľtok,citr.kora,sneh z 1 bielka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z droždia a 1 dl vlažného mlieka a trochy kryšt.cukru urobíme kvások.Z múky,droždia a mlieka,v ktorom sme rozmiešali žľtky,cukor a soľvmiešame makký tvaroh a vytvoríme polotuhé cesto.Prikryjeme ho,necháme vykysnuť.Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 bochníkov a zo 4 na pomúčenej doske vyvaľkáme pláty veľkosti plechu.Na vymastený plech dáme 1 plát,maň makovú plnku,prikoryjeme ďalším plátom,ktorý potrieme slivkovým lekvárom.Položíme ďalší plát a naň dáme orechovú plnku,pokvapkáme maslom.Nakoniec dáme 4 plát a naň rozotrieme tvarohovú plnku.
Z 5 časti urobíme šúlance,s ktorých vytvoríme mrežovanú výzdobu.Potrieme roztopeným margarínom a pomaly pečieme.