Výborný maďarský tvarohový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 350 g polohrubej múky, 150 g masla, 60 g cukru krupica, 2 žĺtky, štipku soli, 1 kyslú smotanu, 1 bal.prášku do pečiva, šťava a kôra z 1 citróna.
Plnka 1: 500 g tvarohu-hrudkovaného, 100 g práškového cukru, 3 žĺtka, hrozienka namočené v rUme.
Plnka 2: 5 bielkov, ktoré nám zostali, trochu práškového cukru, pikantný lekvár /ríbezľový, jahodový.../mal by byť redší, aby sa dal dobre rozotrieť

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu.
Zo všetých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý ak sa nám príliš lepí poprášime ešte múkou a dáme ho na 30 minút odstáť.
Medzitým si zapneme rúru na cca 170-180 st.C /ja používam aj vrtuľu/ pripravíme papier na pečenie, vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého po vyšľahaní jemne zamiešame práškový cukor a zamiešame si tvarohovú plnku z uvedených prísad. Do tvarohovej plnky jemne primiešame 2 lyžice snehu, ostatný si odložíme na chladné miesto.
Na papier na pečenie dáme bochník cesta, ktorý valčekom vyvaľkáme, poprípade podotláčame rukou cesto tam kde ho treba . Papier s cestom prenesieme na plech a šup s ním do rúry na približne 10-15 minút. Keď uvidíte, že cesto začína ružovieť a už aj rozvoniava po byte, bleskurýchle ho vytiahnite a ešte bleskurýchlejšie naň navrstvite plnku z tvarohu a opäť dajte piecť.
Koláčik vytiahnite až tesne pred dopečením a na tvarohovú plnku natrite lekvár a spravte mriežky zo snehu, ktorý Vám zostal a to tak , že sneh si dáte do mikroténového vrecka, na ktorom odstrihnete rožtek. Koláčik dáte ozaj už len na minútku zapiecť, aby sa zapiekol sneh. A potom už dobrú chuť. Hoci na obrázku koláč nevyzerá príliš vábne, je naozaj dobrý a dúfam, že Vám bude chutiť

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu.
Zo všetých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý ak sa nám príliš lepí poprášime ešte múkou a dáme ho na 30 minút odstáť.
Medzitým si zapneme rúru na cca 170-180 st.C /ja používam aj vrtuľu/ pripravíme papier na pečenie, vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého po vyšľahaní jemne zamiešame práškový cukor
a zamiešame si tvarohovú plnku z uvedených prísad. Do tvarohovej plnky jemne primiešame 2 lyžice snehu, ostatný si odložíme na chladné miesto.
Na papier na pečenie dáme bochník cesta, ktorý valčekom vyvaľkáme, poprípade podotláčame rukou cesto tam kde ho treba .
Papier s cestom prenesieme na plech a šup s ním do rúry na približne 10-15 minút
Keď uvidíte, že cesto začína ružovieť a už aj rozvoniava po byte, bleskurýchle ho vytiahnite a ešte bleskurýchlejšie naň navrstvite plnku z tvarohu a opäť dajte piecť.
Koláčik vytiahnite až tesne pred dopečením a na tvarohovú plnku natrite lekvár
a spravte mriežky zo snehu, ktorý Vám zostal a to tak , že sneh si dáte do mikroténového vrecka, na ktorom odstrihnete rožtek. Koláčik dáte ozaj už len na minútku zapiecť, aby sa zapiekol sneh.
A potom už dobrú chuť. Hoci na obrázku koláč nevyzerá príliš vábne, je naozaj dobrý a dúfam, že Vám bude chutiť.