Mäsový nákyp



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 500 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok, 4 vajíčka, 1 cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice ovsených vločiek, cca 100 g syra na strúhanie, 4 rožky, 4 dl mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Mäso pomelieme najemno /ja som mala hovädzie a bravčové/, pridáme soľ - nie veľa, budeme pridávať aj syr, tak aby to nebolo veľmi slané, na hrot noža mletého čierneho korenia, muškátového orieška,
premiešame, pridáme pretlačený cesnak
nadrobno nakrájanú cibuľu,
rožky namočené v mlieku - dala som aj grahamové, aj obyčajné (nežmýkame ich, pridáme celý obsah), premiešame
pridáme žĺtky
nahrubo nastrúhaný syr
ovsené vločky - vôbec ich tam nebudete cítiť /ale ani nemusia byť/, premiešame
z bielkov vyšľahaný sneh
vymiešame, vznikne nám takáto masa,
ktorú preložíme do zapekacej misy - mäsko ešte naberie pri pečení na objeme, tak zvoľte radšej vyššiu misu. Zakryjeme alobalom a dáme zapiecť na cca 40 min. pri teplote 190° C, potom odkryjeme a zapekáme ešte aspoň 15-20 min.
A máme zapečené, necháme to trošku vychladnúť, aby sa to stiahlo a lepšie krájalo.
Nákyp sa dá pekne z misy vybrať bez toho, aby ste ho niečím vymazávali, alebo vysypávali. Nakrájame a papáme ako teplé, alebo aj studené. Ak chcem vyprážané fašírky, robím presne to isté, len vajíčka dávam celé, prisypem ešte strúhanku a obaľujem už len v strúhanke, alebo upiecť v rúre na plechu s podložkou na grilovanie. A tiež je to výborné medzi žemle, ako domáci hamburger, alebo aj na spôsob čevabčiči - s horčicou a cibuľou.