MIKULÁŠIKOVIA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 lyzice oleja, 1 lyzicka soli, 500g polohr. muky a hruba muka na posypanie dosky, 200 ml mlieka a mlieko na potretie, 1 kocka drozdia, 3 lyzice cukru, 1 vanil. cukor, 2 vajcia. OZDOBENIE: oriesky kesu, tekvicove semienka, lieskove oriesky, mak, mandle... cokolvek co doma najdete POLEVA: 200 g praskoveho cukru, 1 lyzica ribezloveho zele, 2-3 kvapky potrevin. farby, 1 bielok, stipka soli. /ja som zdobila takymi dekorovacimi zdobiacimi trubickami Dr. Oetker kupenymi v tescu - vytlacala som z tubiciek/

POSTUP PŘÍPRAVY

Plechy valozime papierom na pecenie. Na cesto v mise zmiesame muku s olejom a solou. Pridame 2 vajcia. Mlieko ohrejeme. Drozdie s cukrom a vanil. cukrom rozmiesame v 150 ml vlazneho mlieka a prilejeme k mucnej zmesi.
Nadstavcom na miesenie v elek. slahaci spracujeme vsetko na hladke cesto. Podla potreby pridame mlieko, aby cesto bolo makke a co najmenej sa lepilo. Sformujeme ho do gule, prikryjeme utierkou a na teplom mieste nechame kysnut 30 minut.
Na pomucenej doske spracuvame vykysnute cesto asi 5 minut a niekolkokrat nim udrieme o dosku. Potom z neho vyvalkame 2 obdlzniky cca 15x30 cm, pokrajame na 14 rovanakych trojuholnikov a rozlozime na plech.
Trojuholniky potrieme mliekom. Z orechov, semien... urobime mikulasske tvare. Pecivo nechame kysnut 20-30 minut.
Ruru predhrejeme na 200 C a mikulasov pecieme 15-20 minut dozlatista.
Nechame vychladnut.
Z 50 g prask. cukru, ribezl. zele a niekolkych kvapiek cervenej potr. farby vymiesame polevu a natrieme mikulasske ciapky. Z bielka so solou vyslahame velmi tuhy sneh, do ktoreho prislahame zvysny cukor, kym hmota nie je leskla a nevytvara kopceky.
Snehom naplnime zdobiace vrecko a Mikulasov ozdobime.
Cerstve kolaciky su uplne fantasticke.

a tu sú pokope.... mňam