Rodinná pizza



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g múky (ja dávam pol na pol polohrubá a celozrnnú) 200 ml mlieko 30 g droždie 100 ml olej štipka soli štipka čierneho korenia 1 kocka (alebo čajová lyžička) cukru Plnka: čo dom dal

POSTUP PŘÍPRAVY

urobiť kvások z mlieka, droždia a cukru.
múky preosievam (aj grahanovú a čo neprejde cez sitko, po preosiatí aj tak vhodím do múky), cesto je potom nadýchanejšie
k múke pridám olej a kvások a vypracujem cesto, najprv v miske a potom na doske. ak ho dáte na radiátor alebo do tepla do 30 min vykysne.
zvyčajne robím z dvoch dávok na dva plechy, ale tento rozis je na jeden plech
vykysnuté cesto na plechu jemne potretom olejom rukami roztlačím na celý plech a popichám vidličkou
dám plnku a hurá do rúry.
ja mám na rúre taký progra na pizzu, že za pol hodinu to mám. ale inak v teplovzdušnej pri cca 180 °C 45 minút alebo v elektrickej pri 200°C tiež asi 45 min. Normálne skúšam cesto špáratkom, či sa nezachytáva.

Plnka: ja zvyčajne plnku "varím" kým kysne cesto, urobím niečo ako klobáskové lečo, alebo soté z kuracích pŕs, hlavne vela zeleniny a potom to dám na cesto také ešte teplé, niekedy posýpam syrom, niekedy dám vajce, ako máme chuť. tá na foto je posypaná korbáčikmi (nebol syr :)