Čokoládové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7 vajíčok, 7 lyžíc práškového cukru, 4 lyžice mletých orechov, 4 lyžice piškótovej strúhanky, 3 lyžice kakaa - všetky lyžice v tomto recepte dávam mierne navŕšené, 4 lyžice vlažnej vody ***Krém: 20 dkg práškového cukru, ½ dl vody, 1 celé vajíčko, 50 g kakaa, 100 g čokolády na varenie, 250 g obyčajného masla

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej peny (lyžičku cukru si odoberiem a pridám k bielkom)
pridáme orechy,
piškótovú strúhanku
kakao a vymiešame.
Bielky vyšľaháme s lyžičkou cukru a pridaním vlažnej vody.
Pridáme vyšľahaný sneh – najprv po lyžiciach a poriadne to treba premiešať šľahačom, pretože kakaová hmota je tuhšia, tak aby sa sneh dostal všade. Potom pridať zvyšok snehu a rovnomerne vymiešame už len ručne metličkou.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (ak zistíte, že sa Vám minul papier na pečenie, ako mne, plech hrubšie vymažte maslom a pomúčte polohrubou múkou).
Upečieme ako piškótu, pri teplote cca 160° C cca 12-15 min. – nenechať cesto vysušiť. Necháme vychladnúť a opatrne stiahneme papier. Rozdelíme po dĺžke na tri rovnaké časti. Ak ste nepoužili papier na pečenie - vtedy nechať korpus vychladnúť, nakrájať na tri rovnaké pásy - každý jeden podoberiem zboku opatrne lopatkou (alebo príborovým nožom) a oddelím od plechu – opatrne, aby sa nerozpadlo, a ak aj, plnka to napraví.
a zvrchu pomaly stiahneme príborovým nožíkom vrchnú časť korpusu – plnka bude držať pekne s cestom a nebude sa oddeľovať od jednotlivých plátov.
V kastróliku vymiešame práškový cukor, kakao, vodu,vajíčko,
pridáme nalámanú čokoládu a ponoríme do horúceho vodného kúpeľa– miešam asi 5 minút, aby sa krém poriadne prehrial. Stiahneme zo sporáka, zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť, občas premiešame.
vyberieme si maslo (nie margarín), ktoré vymiešame - najradšej používam maslo Zlatá Haná.
Do vychladnutého zašľahávať vymiešané maslo – aj mixérom – ak by sa Vám náhodou urobili hrudky, rozmixujte plnku mixérom s nožmi.
Natrieme každý jeden plát, necháme si na natretie aj po bokoch. Vrch som dozdobila pílkovým nožom
a posypala mletými orechami. Odložíme do chladu.
Je to výborný čokoládový zákusok. Podľa tohto receptu som už robila párkrát aj tortu. No a z dlhej chvíle sme si s dcérkou vyrobili aj čokoládové srdiečka :)