Kávové muffins alebo "Ako sa má u nás Buzz Lightyear"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

SUROVINY: 4 celé vajcia * 1 trojdecový hrnček kryštálového cukru * 2 hrnčeky polohrubej múky * ¾ hrnčeka oleja, 3-5 PL mlieka – až ¼ hrnčeka * 1 prášok do pečiva * 1 vanilkový cukor * kakaový prášok na zafarbenie polovice cesta * 0,5 dcl kávového likéru alebo silnej kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

PôVODNÝ NÁZOV: Valentínske Buzz Lightyear muffins :-))) pôvodne upečené pre Buzza a Woodyho
OSOBY A OBSADENIE: starring: cukrárka a pekárka Laura K., vo vedľajšej úlohe sa predstavil náš milovaný vesmírny spasiteľ, verný, nekonečne bdelý Buzz Lightyear.
SCENÁR, RÉŽIA A OCHUTNÁVAČ: moja maličkosť
ĎALŠIE VYBAVENIE: najpoužívanejšia miestnosť v dome – pre niekoho spálňa, pre nás kuchyňa :-)))

V deň Svätého Valentína, keď sme obe dostali od ocka darček, sa Laura spýtala, prečo nedostal darček od nášho ocka aj Buzz Lightyear. Otázka na telo. Tak sme sa dohodli, že Buzzovi darček jednoducho upečieme. A pustili sme sa do boja. Buzz musel byť pri tom, veď tak to už býva pri každom členovi rodiny, pre niekoho to je pudel, poľovnícky stavač, pre niekoho bytová rastlinka, pre niekoho nový šperk od Swarowskeho.

1. To je on, Laurinho srdca šampión. Na tieto mafiny predovšetkým potrebujeme trpezlivú prítomnosť Buzza Lightyeara a kávový likér. Všetko ostatné v špajzi určite nájdete.
2. Prvá klapka: rozklepkávačke vajec sa v rozklepávaní vajec začína dariť. Režisér je veľmi spokojný. Asi budú dvojnásobné odmeny a o deň dovolenky navyše.
3. Druhý výstup je o niečo jednoduchší: pripraviť si odmerku, ktorá bude zodpovedná za správny pomer surovín - v tomto prípade je to 3 dcl hrnček a Buzz Lightyear, ktorý dozerá na správnosť postupu.
4. Buzz sleduje, ako jeho verná obdivovateľka sype hrnček kryštálového cukru do úspešne rozklepnutých vajíčok. Je to úžasné, že aj hračky majú svoj život, už som o tom aj ja presvedčená a tak som mala veľké obavy, aby sa Buzz s nami v kuchyni moc nenudil. Sem-tam sme zahliadli jeho pohľad na hodinky, ale tváril sa ako keby nič.
5. Laura sype do misy vanilkový cukor, všetko ide podľa scenára. Buzz robí drahoty a na moje otázky mi vôbec neodpovedá. Napríklad na otázku, kto odtrhol bábike Anče nohu a prilepil ju na hlavu bábike Kače, mi odmietol povedať čo i len slovíčko.
6. Ďalšia klapka sa podarila veľmi úspešne: hlavná úloha elektrickým šľahačom šľahá vajíčka s cukrom, pričom asistuje režisér a technický dozor. Buzzovi sa zvuk šľahača veľmi páči, až sme sa báli, že si šľahač pomýli s raketou a odletí "donekonečna a ešte ďalej"...
7. Buzz Lightyear dôkladne prizerá, či hlavná úloha zodpovedne plní svoje poslanie.
8. Laura K. pridáva polohrubú múku do vyšľahaných vajec a Buzz Lightyear vyzerá, ako keby odštartoval svoju misiu na Mars.
9. Ak by Buzz padol do cesta, bol by to veru mäkučký pád...
10. Za pomoci Buzza prilieva hlavná protagonistka do misy olej,
11...... a za dobre myslených rád Lightyeara to riadne zamieša!!!
12. Buzz sleduje okamih, kedy Laura K. naleje mlieko do budúcich mafiniek. Buzz očividne neprotestuje, určite má vypleštené oči ako keď bol zabalený v krabici a čakal na prebudenie sa z hybernetického spánku.
13. Buzz si namočil nos do cesta pri sypaní prášku do pečiva. Chýbalo troška, aby sa Buzz utopil v žltej bažine.
14. Cesto je riadne vymiešané a tak režisér pomohol hlavnej úlohe preliať z jednej vesmírnej stanice do druhej vesmírnej stanice polovicu cesta.
15. Do polovice cesta pridá Laura K. v hlavnej úlohe kávový likér alebo silnú čiernu precedenú kávu a kakaový prášok a dobre zamieša. Všetko postupuje podľa scenára a ak okolnosti dajú, prvé dejstvo dnes určite natočíme.
16. Režisér je spokojný, neprišlo k žiadnym škodám na majetku. Teda presnejšie povedané, po fotku číslo 16.
17. Buzzovi sa pristávacie miesta pre cesto veľmi páčia.
18. Pristávacie plôšky sa najprv naplnia žltým cestom,
19. ... a potom hnedým kávovým cestom....
20. Buzz sleduje pôsobenie teplotných zmien na lightyear muffins.
21. Pečenie sa vydarilo, z cesta vyšlo 21 muffiniek, ktoré nám veľmi chutili. Už iba sporadické technické info: muffinky sa výborne odliepajú od papierových košíčkov, sú mäkučké niekoľko dní a tiež ich kľudne zmrazujte.
22. Tento stomatologický odtlačok Buzza Lightyeara Vám iba chcel ukázať, ako vyzerajú dvojfarebné muffinky zvnútra.
23. V noci nám zázračne zmizlo asi 7 mafiniek. Že by to bol Buzz? A možno to bol dinosaurus .... Hlavná vec, že sa hráme.