Korálky, alebo… Nech žije recyklácia!



Tentokrát ma inšpiroval masážny korálkový poťah do auta, ktorý na mňa vypadol pri domácom snorení po skrinkách. Určite ho poznáte, bol to hit, a ak ste ho priamo nevlastnili, mohli ste ho vidieť na sedadlách taxikárov, alebo šoférov autobusov...

Potrebujeme:
- korálkový poťah do auta (alebo väčšie drevené korálky)
- látku na potiahnutie korálok
- meter, nožnice, šicie inštrumenty, krajčírsku kriedu



Toto je on :o)


Pri výbere látky na potiahnutie korálok sa držte vlastného vkusu a pravidla, že čím hrubšia látka, tým masívnejšie budú korálky pôsobiť. Čím je látka jemnejšia, tým blbšie sa zasa šije. Pri vzoroch treba myslieť na to, že čím je vzor väčší, tým menej ho bude na korálkach rozoznať. Ja som lovila v sekáči a medzi nočnými košielkami som našla tieto letné šatočky z viskózy s drobným kvetinkovým vzorom za 0,50 Eur. No nekúp to!


1. Rozpárame korálkový poťah a nastriháme si pruhy látky tak, aby nám v pohode vytvorili tunel okolo korálky aj s rezervou na švy. Ak vám strih šiat, alebo hociaký iný dôvodu, nedovoľuje, aby ste ustrihli pruh v potrebnej dĺžke, jednoducho zošite viac pruhov dohromady (ako je to vidno aj na obrázku hore). 2. Ušijeme tunel a obrátime ho. 3. Určíme si stred náhrdelníka a vyberieme spôsob, akým budeme korálky v náhrdelníku upevňovať. V každom prípade začíname vždy od stredu.


4. V strede náhrdelníka urobíme prvý uzlík, od ktorého pokračujeme po oboch stranách až do konca. Ja som vzhľadom na estetično uzlíkov uzlíkovala taktohľa: Aby sa mi výsledný náhrdelník čo najmenej pretáčal a stredový šev bol pokiaľ možno čo najmenej vidieť, látku som si prekladala vždy tým istým spôsobom aj stranou cez ruku.


5. Ukončenie náhrdelníku je opäť na vás. Môžete sa rozhodnúť pre variant bez šnúrok, s väčším počtom korálok, s menším počtom korálok, alebo vymyslíte niečo úplne iné… Ja som sa rozhodla pre prvé tri varianty


Bez šnúrok – prevlieka sa cez krk. Chcela som ho najmä kvôli rolákom a nie vždy mám chuť na mašličky. Odpadá starosť s prípadným rozväzovaním sa šnúrok.


Menej korálok – výborná variabilita. Buď sa dá nosiť viac stiahnutý, alebo super pasuje pod límček blúzky, kde by ďalšie korálky mohli robiť zbytočnú šarapatu.


Viacej korálok – jednoducho krásny. Viazanie môže byť klasicky vzadu, alebo ak necháte šnúrky trochu dlhšie, môžete vymyslieť aj rôzne varianty zaväzovania a náhrdelník tým ešte ozvláštniť (ja som použila jednoduchú a dvojitú mašlu)....Ďalšie varianty viazania náhrdelníka, ako aj kompletný návod nájdete na http://www.be-creative.sk/?p=2031