Hravý jesenný venček



Pripravíme si: vŕbové /alebo iné/ prútie, vetvičky šípok, kúsok viazacieho drotu, oranžové výkresy, akrylové farby /alebo temperky/, listy s výraznou žilnatinou, nožnice, taviacu pištoľ,mašľu alebo iný dekor. materiál

1. Základ venčeka tvorí kruh, ktorý nám vznikne niekoľkonásobným /3-4/ stočením paviniča /alebo vŕby, brečtanu.../. Kruh na niekoľkých miestach zviažeme drotom /tenkým, ohybným/ a necháme asi týždeň vyschnúť /nemusíme, ale potom je základ pevnejší/. Po vysušení droty odviažeme a ešte raz napevno pritiahneme.
2. Nastriháme si krátke konáriky šípok, ktoré jednotlivo lepíme /aranžérskou lepiacou pištoľou/ po celom obvode venčeka. /ak nemáme pištoľ, možme ich aj privazovať drotom ku kruhu/
3. Pri prechádzke prírodou /či v parku, záhrade/ si odtrhneme zo 2 listy s tvarom a veľkosťou, aký sa nám páči a bude hodiť k veľkosti venčeka, aký sme si zvolili. Doležité je, aby listy mali výraznú žilnatinu /kresbu žiliek na liste/, ja som použila drieň /cornus/. Listy /z rubovej strany, kde je žilnatina výraznejšia/ natrieme skoro neriedenou farbou /najlepšie drži a vynikne akrylová, ale ak nemáme, možme aj temperkami/ a odtláčame na výkres /farba výkresu i použitej farby na listy je na vašej fantázii, ja som použila oranžový výkres a natierala som odtieňmi červenej, karmínovej a zelenej/....a odtláčame.... a odtláčame.
4. Keď už máme lístočkov dosť, vystrihneme ich a trošku cez stred pozdĺžne ohneme.
5. Lístočky lepíme na zhotovený základ lepiacou pištoľou / myslím, že toto je najrýchleší a najvhodnejší sposob/. Mozme oblepiť po celom obvode, alebo len časť venčeka /polovicu/.
6. A dodekorujeme. Ja som uviazala zlatý točený špagát a miestami strekla zlatú farbu.
Hotové dielko možme použiť na dekoráciu dverí, steny, stola, okna......alebo darovať



detail


vacší v okne


detail listov