Domáca vyplachovačka nosa



Ahojte,

ak práve bojujete s nádchou ako ja, dúfam, že vám tiež pomôže a urýchly liečenie. Od večného smrkania mám už úplne rozodraté okolie nosa a toto ma zachránilo.

Vypláchnutie nosa nepatrí síce medzi moje najmilejšie aktivity, ale rozhodne pomáha pri boji s večným soplom a zapchatým nosom. Skorej, ako sa pustíme do jej výroby ešte pár pripomienok...

Keď vidím niektorých rovnako trpiacich ako funia do kapesníkov, prípadne poťahujú nosom, nedá mi, aby som nezvraštila tvár, neskrčila nos a nepodelila sa s vami o to, ako smrkať. Aj smrkať treba vedieť správne!

Ako teda správne smrkať?!
1. Smrkáme zásadne posediačky/postojačky - nie v ľahu. Veď to chceme zo seba dostať von a nechceme, aby nám praskla nejaká žilka v nose od námahy.
2 . Do kapesníka netrúbime ako rozdivočelý slon pri útoku - pri smrkaní nepoužívame všetku silu na vyfúknutie toho čo v nás je. Násilie ešte nikdy nič nevyriešilo a tie tlaky nám môžu vážne ublížiť.
3. Smrkáme najprv jednu dierku a to tak, že druhú zatlačíme a fúkame do jednej, potom ich vymeníme a vyčistíme druhú.
4. Neťaháme sople do seba (bléééé, to čo už je keď pri vás stojí niekto taký gustiózny)

Ak nám nejde uvolniť nos vyfúkaním, pomôžeme si
a) vypláchnutím nosa - viď návod na vyplachovačku
b) odsávačkami - pozor na príliš silný podtlak vytvorený odsávačkou
c) kvapkami (kvapky menej dráždia nosovú sliznicu ako spreje). Pozor na to, aby sme to s kvapkaním neprehnali a nestali sa závislými. Určite dodržujte návod na použitie.

Roztok:
Vyplachujeme slaným roztokom (na jeden liter prevarenej a vychladnutej vody dáme 9g idálne morskej soli). Nedávajte v dobrej viere viac!!! Môžete si poškodiť sliznicu.

Ako správne vyplachovať:
- Nad vaňou, alebo umyvadlom
- Nakloníme hlavu na stranu, otvoríme doširoka ústa a pokojne cez ne dýchame (dôležité!!! voda nám potom nebude tiecť kam nemá)
- Vyplachovačku zasunieme do hornej nosnej dierky tak, tesne doliehala a nevytekala nám voda okolo(otvory pre vzduch máme mať navrchu)
- Vyplachovačku nakloníme, aby nám do nosa vtekala voda. Môžeme jemne kývať hlavou, aby sa nám nos pekne vyčvachtal. Flašu ale nestláčajte, aby ste nezvýšili tlak.
- Vyplachovanie je správne vtedy, keď nám voda vyteká z druhej nosnej dierky
- Dýchajte ústami
- Ak nám pár kvapiek vtečie do krku, nevadí, poriadne otvoríme pusu a dýchame ústami
- Keď nepomáha a roztok stále tečie do krku, príčinou môže byť silné upchatie, skúste mierne zmeniť polohu hlavy alebo začnite vyplachovať druhú dierku.
- Po skončení vyplachovania nechajte vodu z nosa voľne vytiecť, prípadne jemne vysmrkajte.
- Zvyšný roztok vylejte a vyplachovačku poriadne vyčistite.



Potrebujeme jednu PET flašu s takým tým picím uzáverom - táto je ideálne, lebo presne pasuje do nosnej ďúrky a nemá žiadne ostré okraje :o)


Odšroubujeme uzáver a z vnútornej strany nožíkom, alebo šroubovákom opatrne odstránime silikónovú membránu. Na obrázku vidíte rozdiel pred a po odstránení.


V spodnej tretine flaše urobíme zopár dierok, aby sa do flaše mohol dostať vzduch a vplachovačka fungovala tak, ako má. Dierok netreba veľa a nemusia byť veľké - ja som urobila 6 v priemere asi 3mm. Dierky nerobte ani príliš vysoko, ani príliš nízko, aby vám nevytekal vyplachovací roztok.


Hotovka, naplníme roztokom a môžeme ísť vyplachovať.