Návod na krájanie zákuskov bez polámania čokolády



Dávam sem tento návod na želanie niektorých žienok, dúfam, že to vysvetlím zrozumiteľne. Prepáčte mi fotky, ale fotila som s ľavou rukou. Je dobre, keď si koláč vyložíme z chladničky skôr a necháme ho postáť, ani čokoláda nie je potom taká tuhá a ľahšie sa krája.



Porebujeme vysokú nádobu, do ktorej nalejeme vriacu vodu z kanvice a minimálne dva dlhé nože.


Najskôr orežem kraje, nôž vytiahnem z vody, utriem a priložím na kraj a počkám, kým čokoláda nepovolí...


...a keď si urobím čiaru na čokoláde smerom zhora nadol, až potom koláč dokrojím až po plech.


Takto si orežem tri strany. Nezabudneme si striedať nože, jeden vždy musí byť vo vriacej vode.


Teraz si koláč rozdelím po dĺžke na tri časti, keď mám koláč na celom plechu, tak najskôr si rozdelím koláč po dĺžke na polovicu a potom tie dve časti zase na polovicu - takže máme štyri pásy.


Postup je ako pri orezkoch, najskôr horúci nôž priložím na polevu, čakám, kým nepovolí a ťahám nôž smerom k sebe. Až potom koláč dokrojím.


A teraz ideme krájať koláč na rezy takým istým spôsobom, ja robím odstupy od oka. Buď si na celom koláči urobíme najskôr čiary a potom dokrojíme, alebo to robíme postupne - čiara, dokrojiť...


A máme hotovo. Čokoládu používam z Kauflandu, alebo Orion či Figaro a ceru dávam podľa potreby, aby čokoláda nebola ani hustá, ani riedka. Roztápam vo vodnom kúpeli, lebo v mikrovlnke sa mi stalo, že mi zhorela, keď som ju tam nechala pridlho.