Melírovaná pletená šiltovka



Je zhotovená z priadze Perico, pletená dvojmo na ihliciach číslo 7. Je pre 10-ročnú slečnu.



Začala som na 36 očiek patentom 5 riadkov, potom klasickým hladkým žerzejom asi do výšky 30 cm, čo bolo v tomto prípade 60 riadkov. Pokračujeme ďalším patentom cca 18 až 20 riadkov - podľa výšky pripraveného plastového šiltu.


Potom tento dlhší patent zohneme na polovicu a prišijeme, či priháčkujeme na jeho začiatku - teda na rozhraní žerzeju a patentu. Obe strany zatiaľ nezošívame, vložíme plastový šilt.


Na tomto obrázku je papierový a plastový šilt. Papierový používam ako vzor a podľa neho strihám z plastu ten, ktorý použijem do šiltovky. Ako materiál možno použiť nejaký obal z hračky - u nás v tomto prípade padla za obeť krabica z barbíny Mariposy :-) Šilt je dostatočne pružný a neláme sa. Pozor na ostré rohy plastového šiltu, ja som ich napokon po vložení do pletenej časti čiapky ešte doupravila - zastrihla do okrúhla - to vyfotené nie je.


Po vložení plastového šiltu do pleteniny môžeme bočné strany zošiť, respektíve stiahnuť priadzou poza každé okrajové očko šiltovej časti - týmto stiahnutím sa pletená časť prispôsobí plastovej.


Pokračujeme zošívaním bočnej časti šiltovky - môžete buď opäť stiahnuť tento kraj prostredníctvom priadze popreťahovanej poza okrajové očká alebo pomocou háčika postupne zháčkovať všetky okrajové očká.


Ja som háčkovala krátke stĺpiky do každého druhého krajového očka, v ďalšom riadku zasa krátke stĺpiky do každého druhého krajového očka a takto pokračujeme toľko riadkov (asi 6-7 ich bolo) až kým nám nezostane posledný krátky stĺpik, ktorý zároveň spojíme s okrajom šiltu.


Keď máme takto zháčkované obe strany, môžeme ešte upraviť - spevniť krátkymi stĺpikmi zadnú časť šiltovky na potrebný celkový obvod čiapky.


Hnedá šiltovka - dospelácka - z priadze Yetti na 40 očiek. Použitý vzor - stále hladko - vznikne pekný vrúbkovaný vzor.


Čierna detská šiltovka z dvojitej priadze Lada - pohľad zhora. Použitý vzor - 4 riadky hladko a 4 riadky obratko.


Táto šiltovka je z dvojitej pleteniny - vnútro a patenty sú z bielej Yetti a vrchná efektná strapatá časť je z priadze Roxy. Je zo zimnej súpravky pre našu Lucku - foto je aj v mojich rodinných fotografiách.