Detský háčkovaný svetrík aj pre začiatočníkov



Milé háčkarky, odvtedy čo háčkujem , neustále hľadám jednoduchý a šikovný návod na svetrík pre detičky. Žiaľ nikde som nič podľa mojich predstáv nenašla a tak som si nakoniec návod na svetrík urobila sama. Aby ste mohli mať takú istú radosť zo svojich svetríkov ako ja, rozhodla som sa, že sa s vami o svoj návod podelím.Je to môj prvý návod, tak dúfam že bude zrozumiteľný :) Snažila som sa aby bol návod čo najjednoduchší a aby ho zvládli aj menej zručné resp. začínajúce háčkarky.

Aby ste si mohli uháčkovať aj inú veľkosť svetríka, vytvorila som veľkostné tabuľky s presným počtom retiazkových očiek a dlhých stĺpikov. Upozorňujem však, že veľkostné tabuľky sú len orientačné. Vytvorila som si ich sama ale ešte som svetrík vo všetkých veľkostiach neuháčkovala. Môže sa preto stať, že budete mať svetrík menší resp. väčší ako je uvedená veľkosť, Závisí aj od toho, ako silno či slabo pri háčkovaní uťahujete. Aby ste sa ale nesprávnemu rozmeru svetríka napriek tomu vyhli, mám pre vás jeden jednoduchý trik (spomeniem ho ešte v obrázkovom návode).

Svetrík som robila s háčikom číslo 3. Požila som vlnu zo 100% bavlny Cataniu ale taktiež môžete použiť aj vlnu Camilla, Alize, Katku, Catty, Nellu (Nella je trošku hrubšia a pevnejšia), alebo akúkoľvek inú vlnu vhodnú na prácu s háčikom číslo 3. Ja som v tomto návode háčkovala veľkosť svetríka 68 (3 - 6 mesiacov). Čo sa týka spotreby vlny. Odhadujem, že na svetrík vo veľkosti 68 potrebujeme tak 3-4 klbká. Neviem to žiaľ presne nakoľko som použila všetky zbytky vlny catania, čo som mala doma.


VYSVETLIVKY:
RO - retiazkové očko
PO - pevné oko
DS - dlhý stĺpik
ZDS - zháčkovaný dlhý stĺpik

SEDLO:
Asi najzdĺhavejšie na celom svetríku je sedlo. Spomínané veľkostné tabuľky zobrazujú presný počet základných očiek na retiazku, ktorou začíname a na dlhé stĺpiky, ktoré tvoria samotné sedlo svetríka. Pôvodne som presný postup sedla nefotila ale predsa to len urobím aby to bolo zrozumiteľné. Keďže som na svetrík minula už všetku červenú vlnu, postup na háčkovanie sedla som robila zo zelenou vlnou. Aby vás to teda nepomýlilo, je to presne ten istý postup na sedlo úvodného svetríka, len v inej farbe!



Aby bol návod naozaj jednoduchý aj pre začiatočníkov, nafotila som každý jeden krok ako postupovať. Ako sme si spomínali, háčkujeme svetrík vo veľkosti 68 (3 - 6 mesiacov) a ako je uvedené v tabuľke, potrebujeme uháčkovať 72 retiazkových očiek.


Na označenie očiek používam kancelársku spinku. Posledné 72 očko som si označila spinkou. Na začiatku prvej rady si uháčkujeme 2 RO. Základná retiazka bude mať tým pádom spolu 74 RO. Tieto dve zvyšné očká sa ale do základného počtu retiazkových očiek NEPOČÍTAJÚ.


Obr. 1. Naberieme vlnu na háčik. Obr. 2. Pichneme háčik do 72 RO, teda do očka, ktoré sme si označili kancelársko spinkou.Opäť vlnu naberieme a pretiahneme cez označené očko.


Obr. 3 Na háčiku nám zostali 3 očká. Obr. 4. Vlnu znova naberieme.


Obr. 5 Vlnu pretiahneme cez 2 očká. Na háčiku nám zostanú 2 RO. Obr. 6. Naberieme vlnu na háčik a pretiahneme cez zvyšné 2 RO. Na obrázku som šípkou označila provizórny dlhý stĺpik (spomínané 2 RO na začiatku 1 rady), ktorý sa do počtu DS nepočíta.


Ďalej pokračujeme DS podľa tabuľky v 1. riadku. Takže 11 DS, 3 DS, 12 DS, 3 DS, 22 DS, 3 DS, 12 DS, 3 DS, 11 DS. Na obrázku vidíme 11 DS. Do nasledujúceho očka, ktoré je označené šípkou, budeme háčkovať 3 DS. Je lepšie ak si budete počet DS v 1. riadku kontrolovať, aby sa vám nestalo že budete sedlo zbytočne párať. Ak budete dobre počítať tak budete mať krásne pravidelné sedlo.


Na obrázku vidíme, ako sme si uháčkovali 3 DS do nasledujúceho RO.


Takto vyzerá hotový 1. riadok sedla. Vidíme, že sa nám pekne tvaruje už na začiatku.


ROVNÝ ŠEV: Keď som sa učila háčkovať, mala som vždy veľký problém prísť na to, ako háčkovať rovno. Vždy som mala jednu stranu sedla o niečo širšiu alebo mi išla nakrivo. Ja háčkujem všetko s rovným strihom (napr. deku, sedlo, šál, obrus) tak, že na začiatku každej rady robím 1 RO (aby som vás neplietla, tak ani toto RO sa nepočíta). Aby ste ma správne pochopili, prikladám aj podrobný popis. Na obrázku vidíme koniec 1. riadku.


Naberieme si vlnu na háčik a urobíme 1 RO.


Prácu si otočíme. Tam kde je šípka urobíme prvý DS. Tento DS počítame do počtu DS v danom riadku. Háčkujeme vlastne do toho úplne posledného očka predchádzajúcej 1. rady, resp. do prvého očka 2. rady.


Naberieme si vlnu na háčik a pichneme do úplne prvého očka ako na obrázku a urobíme DS.


Tu vidíme ako vyzerá prvý DS v 2. riadku, ktorý je označený šípkou. Ten prvý, akoby nepodarený stĺpik, nám vznikol tým 1 RO, ktoré sme si uháčkovali na začiatku rady. Označila som ho číslom 0, pretože sa nepočíta. Týmto spôsobom háčkujeme začiatok každej rady.


Pokračujeme ďalej a háčkujeme 2.riadok až do konca. Takýmto spôsobom háčkujeme ďalej až kým neuháčkujeme celé sedlo.


V nasledujúcej 2. rade budeme robiť tie 3 DS vždy do toho druhého DS z predchádzajúcej rady. Šípka zobrazuje presné miesto kam tie 3 DS háčkujeme. Šikovné háčkarky môžu háčkovať celé sedlo týmto spôsobom. Tie čo sa toho bojíte, môžete si jednotlivé očká zakaždým počítať a pôjdete presne podľa tabuľky.


Takto vyzerá hotové sedlo robené z 15 riadkov.


Ako som v úvode spomínala, veľkosť svetríka podľa tabuľky, nemusí byť presne podľa vašich predstáv. Aby som sa vyhla zbytočnému páraniu, tak ja to robím tak, že si vyberiem iný svetrík alebo najlepšie bodynko veľkosti akú chcem háčkovať. Počas toho ako háčkujem sedlo, tak si ho prirovnávam k bodynku želanej veľkosti. Čím viac riadkov sedla uháčkujete, tým širší bude svetrík a jeho rukávy. Vo veľkostných tabuľkách je uvedených vždy 15 riadkov ale je len na vás či si urobíte menej alebo o pár riadkov viac.


Hotové sedlo si preložíme. Budeme háčkovať tak ako doteraz s tým rozdielom, že vynecháme rukávy a budeme háčkovať iba trup svetríka. Na obrázku je zobrazený smer háčkovania a taktiež 3 posledné DS, do ktorých tiež uháčkujeme DS. Teda ak ste háčkovali 15 riadkov sedla, tak prvý riadok trupu bude 25+3 = 28 DS. Ďalší DS pôjde na druhú stranu a to opäť do 3 očka predchádzajúcej rady, v ktorej sme háčkovali sedlo. Potom nasleduje zadný diel svetríka (chrbát), ktorý pozostáva z 56 DS. Nasleduje opäť predná časť s vynechaním rukávu, ktorá má opať 28 DS. Ak by to nebolo dosť zrozumiteľné, pokúsim sa celý tento postup nafotiť pri tvorbe môjho ďalšieho svetríka.


Takto vyzerá uháčkovaný prvý riadok trupu v spoji, kde sme uháčkovali DS predného dielu a následne DS zadného dielu.


Pokračujeme v háčkovaní trupu dovtedy, pokým si neuháčkujeme potrebnú dĺžku. Ako pomôcku môžete použiť opäť nejaké bodynko alebo svetrík. Ja som háčkovala 20 riadkov DS a posledný riadok KS.


ZMENA FARBY. Buď si uháčkujete jednofarebný svetrík, čo je podstatne jednoduchšie keďže nemusíte stále meniť farbu, alebo ho urobíte farebný. Ja vám ukážem ako mením farbu a zároveň hneď trčiace kúsky vlny začisťujem. Ako vidíme na konci riadku odstrihnem vlnu, s ktorou som doteraz háčkovala.


Prstami si prichytím novú, červenú farbu a naberiem vlnu na háčik.


Červenú vlnu pretiahnem cez posledné očko predchádzajúcého riadku. Čiernu vlnu poriadne zatiahnem presne tak, ako na obrázku.


Všetky 3 konce si pevne vzadu uchytím prstom.


Urobíme si 2 RO.


A takto zatiahneme červenú vlnu. To prvé RO sa nám akoby stratilo.


Čiernu vlnu budeme prepletať medzi jednotlivé očká raz z jednej a raz z druhej strany (cik cak), až pokým sa nám úplne medzi tými očkami nestratí.


Vyzerá to asi takto.


Kúsok vlny, ktorý nám trčí, odstrihneme.


Červený kúsok vlny si takto uložíme na retiazkové očká ako na obrázku.


Červenú vlnu takto zaháčkujeme do riadku.


Takto krásne sa nám schovaal červená vlna a zároveň sme preháčkovali aj čiernu vlnu, ktorá je prepletená v očkách. Týmto spôsobom meníme farbu.


RUKÁVY: Vždy mi medzi rukávom a trupom svetríka zostala asi 0,5 cm dierka. Aby tam bola dierka naozaj minimálna, háčkujem rukáviky týmto spôsobom. Picháme presne do toho očka, kde je šípka na obrázku. Je to vlastne dlhý stĺpik, ktorý patrí trupu svetríka. Nezľaknite sa, vyzerá akoby bol tento DS bokom. My si vlastne uháčkujeme prvé 2 RO kolmo na tento DS. Potom vidíme na obrázku malý krúžok. Všimnete si, že to nie je retiazkové očko ale len jedna nitka. Napriek tomu sem uháčkujeme prvý DS. Druhý DS uháčkujeme do 1 RO, ktoré je označené na obrázku.


Uháčkovali sme si prvé 2 RO.


Takto by to malo vyzerať. Pokračujeme v háčkovaní DS až pokým neprídeme na koniec rady.


Takto to vyzerá keď končíme prvý riadok. Prídeme po posledné RO ktoré uháčkujeme a potom budeme háčkovať do toho nasledujúceho ležatého DS.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 50.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 56.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 62.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 68.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 74.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 80.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 86.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 92.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 98.


Tabuľka - VEĽKOSŤ 104.