Postup pre sieťotlač



Vzor si môžete pripraviť niekoľkými spôsobmi. V tejto súprave umožňujeme ten najjednoduchší a najrýchlejší spôsob – tlač na acetátovú fóliu. Je to rovnako ľahké ako tlač na papier.

Varianta 1: Vytlačte pozitív Vášho vzoru.
1. Pozitív je krycí, nepriehľadný vzor vytlačený na fólii. Na papieri by to bol čiernobiely vzor, ale na acetátovej fólii bude vytlačená iba čierna časť a biela zostane priehľadná. Predlohou môže byť kresba, fotografia alebo počítačom vytvorený obrazec. Šedé plochy nebudú exponované poriadne, takže je dobré prispôsobiť kontrast tak, aby bol výtlačok čiernobiely. Čierne plochy budú potom medzery, ktorými sa farba vytlačí až na materiál Vzor sa musí zmestiť na formát A4.
2. Vytlačte si skúšobnú stránku na papier. Tlačiareň nastavte na najlepšiu kvalitu. Ak je možné nastavenie pre fólie/transparencies/, zvoľte ho. Vytvorte Váš pozitív vytlačením alebo okopírovaním na acetátovú fóliu. Uistite sa, že tlačíte na správnu stranu fólie pre atramentové alebo laserové tlačiarne. Skontrolujte, či vytlačené plochy sú skutočne nepriehľadné. Prípadné medzierky zafarbite. Cez netlačené plochy by nemalo prechádzať žiadne svetlo. Nakoniec z fólie odstrihnite biely prúžok.

Variant 2: Kreslite alebo maľujte priamo na acetátovú fóliu
1. Na vytvorenie vzoru použite permanentnú fixku, atrament alebo farbu. Na rôžku vyskúšajte, ktorá strana fólie je vhodnejšia.
2. Uistite sa, že zvolená farba skutočne dobre kryje. Pred expozíciou nechajte fóliu poriadne uschnúť.

Variant 3: Papierová šablóna
1. Vzor z papieru vystrihnite nožničkami alebo ho vyrežte. Použite papier väčšej gramáže.
2. V tomto prípade nepotrebujete acetátovú fóliu.

Variant 4: Koláž
1. Na sito na senzitívnu vrstvu možno ukladať priamo predmety, ktoré svojimi obrysmi vytvoria zaujímavý design.
2. Tieto predmety nesmú byť priesvitné. Acetátovú fóliu nebude treba.



Rozmiešanie emulzie a nanesenie na sito: 1. Naplňte flaštičku s fotoemulziou „dioazo“ vodou a zamiešajte, aby sa prášok dobre rozpustil. Nalejte všetok diazotačný senzibilizátor do emulzie a dobre zamiešajte. Nechajte hodinu-dve odstáť. Táto zmes má životnosť cca 6 mesiacov v závislosti na skladovaní. Najlepšie je uložiť emulziu do čiernej nádoby a dať do chladničky. 2. Na kratšiu stranu suchého a čistého sita nalejeme zvonku pruh emulzie a roztieratkom vytvoríme rovnomernú vrstvu. Možno budete musieť emulziu uhladiť i z vnútornej strany. Cieľom je tenká a rovnomerná vrstva. Prebytok emulzie vráťte späť do kelímku. 3. Sito odložte na tmavé miesto na rovnú plochu mimo priameho zdroja tepla a nechajte ho uschnúť. Sušenie môžete urýchliť prenosným ventilátorom. Sito by malo zostať v tme a pri normálnej teplote až do doby, keď príde k osvieteniu. To by malo byť do 48 hodín.


Osvit sita 1. Všetko potrebné si pripravte skôr, ako prinesiete sito z tmy. Potrebovať budete Váš vzor na acetátovej fólii, zdroj svetla a tabuľku skla alebo plexiskla. Ako zdroj svetla môžete použiť klasickú vákuoovú žiarovku, fluorescentnú žiarovku alebo fotografickú žiarov v reflektorovej lampe. Funguje tiež ostré slnečné svetlo, to ale nie je možné presne merať a náhle zatiahnutie oblohy by mohlo prácu zkaziť. Pokiaľ sa rozhodnete pri prírodnú metódu, načasujte si to na poludnie. 2. Prineste sito s emulziou z tmy. Acetátovú fóliu položte na sito tak, aby vzor bol vycentrovaný. Pokiaľ vzor obsahuje text, skontrolujte, či je možné ho prečítať aj cez sklo. Tabuľka skla alebo plexiskla Vám pomôže pritlačiť fóliu na sito. Sito položte na dosku, ktorá neodráža svetlo, zdroj svetla umiestnite priamo nad sito. Presná doba osvitu bude záležať na hrúbke vrstvy emulzie /tenšia vrstva=kratší osvit/, vzdialenosti od lampy a intenzite svetla. Keď je sito správne osvietite, bude vzor s emulziou vypadať svetlejšie než okolie.


3. Po osvite odstránte sklo a acetátovú fóliu. Potom rýchlo postriekajte sito studenou vodou. Najskôr jemne, potom viac. Po chvíľke sa svetlejšie oblasti pozitívu v site vymyjú a vznikne Váš vzor. 4. Po uschnutí sita si ho prehliadnite oproti svetlu, či neobjavíte miesta, ktoré je treba dodatočne zaplniť emulziou. Pokiaľ áno, naneste na ne emulziu, nechajte ju uschnúť ako prvý krát v tmavej miestnosti a následne ju osvieťte. Nakoniec nechajte sito trochu odležať na slnku alebo pod lampou.


Pri tlači na papier je lepšia tvrdá podložka, pri tlači na textil je lepšia trochu mäkká podložka /napr. deka na stole/ Sito položte na papier alebo látku. Nalejte alebo lyžicou naložte farbu popri vrchnej strane sita. Farbu nikdy nelejme priamo do vzoru!


Farbu roztrieme roztierátkom, ktoré držíme v sklone 45 Stupňou k situ. Chce to trochu cviku, aby ste sa naučili akou silou je vhodné farbu roztierať. Je dobré mať pomocníka, ktorý podrží sito, aby neušlo. Je možné roztierátkom ťahať aj v protismere.


Ďalšie použitie sita 1. Položte pod i nad sito papierové utierky a celé to vložte vodorovne do drezu. 2. Na utierky nalejte zmes vody a bielidla /1:1/ a nechajte pôsobiť. Bielidlo zmäkčí emulziu. Trite sito kefkou alebo hubičkou, až sa emulzia celkom rozpustí. Vypláchnite vodou a nechajte poriadne uschnúť pre ďalším použitím.