Háčkovaná korytnačka - parádnica



Telo korytnačky je uháčkované z priadze Inés od Toptexu a vyplnené kúskami molitanu zo staršej vyradenej prebaľovacej podložky. Jednotlivé panciere-šaty :-) sú aj z iných priadzí, ale podobnej hrúbky, napr. Hela, Verena, Edita. Háčkovala som háčikom č. 3 a č. 3,5. V ďalšej časti návodu používam tieto skratky: r. - riadok, p.r. - predchádzajúci riadok, RO - retiazkové očko, KS - krátky stĺpik, DS - dlhý stĺpik, PO - pevné očko.



Telo korytnačky - skladá sa z dvoch zvlášť uháčkovaných kruhov z DS, ktoré tvoria bruško a chrbátik. Hlava a nožičky sú háčkované zvlášť z KS a pri zháčkovaní bruška a chrbátika priháčkované na svoje miesto. Chvostík bol urobený úplne na záver, tiež iba z KS. Háčkujeme vždy do kruhu, r. sa začína niekoľkými RO - KS nahrádzajú 2 RO, DS nahrádzajú 3 RO, koniec r. - končíme pripojením posledného stĺpika k prvému pomocou PO.


Hlava korytnačky - začneme 4 RO, ktoré uzavrieme do kruhu, 1.r. - 10 KS, 2.r. - 20 KS, t.j. do každého KS p.r. uháčkujeme vždy 2 KS, 3.r. - 20 KS, 4.r. - 30 KS, t.j. do každého druhého KS p.r. uháčkujeme 2 KS, 5.r. - 30 KS, 6.r. - 40 KS, t.j. do každého tretieho KS p.r. uháčkujeme 2 KS, 7.r. - 40 KS, 8.r. - 30 KS, t.j. vynecháme každý štvrtý KS z p.r., 9.r. a 10.r. - 30 KS, 11.r. - 20 KS, t.j. vynecháme každý tretí KS z p.r., 12.r. a 13.r. - 20 KS, 14.r. - 14 KS, t.j. vynecháme každý tretí KS z p.r., 15.r. až 17.r. 14 KS.


Nožička korytnačky (4x) - začneme 4 RO, ktoré uzavrieme do kruhu, 1.r. - 6 KS, 2.r. - 12 KS, t.j. do každého KS p.r. uháčkujeme vždy 2 KS, 3.r. až 7.r. 12 KS.


Telo korytnačky (2x) - začneme 4 RO, ktoré uzavrieme do kruhu, 1.r. - 16 DS, 2.r. - 32 DS, t.j. do každého DS p.r. uháčkujeme vždy 2 DS, 3.r. - 48 DS, t.j. do každého druhého DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 4.r. - 60 DS, t.j. do každého štvrtého DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 5.r. - 66 DS, t.j. do každého desiateho DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 6.r. - 72 DS, t.j. do každého jedenásteho DS p.r. uháčkujeme 2 DS. Bruško a chrbátik k sebe pripojíme buď zháčkovaním alebo prišitím, zároveň pripájame postupne nožičky a hlavičku, pričom hneď korytnačku vypĺňame vhodnou výplňou - vatou, nastrihanou vlnou, molitanovou drťou a pod. Pozor ešte je potrebné ponechať nezháčkovaný otvor medzi zadnými nožičkami, kde dorobíme chvostík tak, že otvor obháčkujeme 8 KS, ktoré budú tvoriť 1.r., 2.r. - 6 KS, t.j. každý štvrtý KS p.r. vynecháme, 3.r. - 4 KS, t.j. vynecháme každý tretí KS p.r., 4.r. - 2 KS, t.j. vynecháme každý druhý KS p.r. a napokon zháčkujeme aj posledné 2 KS. A kvôli celkovému ukončeniu korytnačky na hlavičke vyšijeme čiernou priadzou očká a ústa.


Pancier (2x) - začneme 4 RO, ktoré uzavrieme do kruhu, 1.r. - 16 DS, 2.r. - 32 DS, t.j. do každého DS p.r. uháčkujeme vždy 2 DS, 3.r. - 48 DS, t.j. do každého druhého DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 4.r. - 60 DS, t.j. do každého štvrtého DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 5.r. - 72 DS, t.j. do každého piateho DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 6.r. - 90 DS, t.j. do každého štvrtého DS p.r. uháčkujeme 2 DS, 7.r. a 8.r. - 90 KS. Spodnú časť panciera pripájam k hornej tak, aby posledné 2 r. prečnievali, teda zhačkovávam 8.r. spodnej časti so 6.r. hornej časti, a to takto - zháčkujem 5 KS, potom 7 KS vynechám tak, že robím len PO, ktoré vpichujem za zadnú niť - tak vznikne otvor v pancieri pre ľavú zadnú nožičku. Ďalej zháčkujem 12 KS, 7 KS vynechám pre otvor na ľavú prednú nožičku, 5 KS zháčkujem, 14 KS vynechám na otvor pre hlavičku, 5 KS zháčkujem, 7 KS vynechám pre otvor na pravú prednú nožičku, 12 KS zháčkujem, 7 KS vynechám pre otvor na ľavú zadnú nožičku, 5 KS zháčkujem a posledné 4 KS vynechám pre otvor na chvostík. Tento zelený je z priadze Hela.


Námornícky pancier - spodná časť je čisto biela, na hornej sa striedajú modré a biele pásiky. Z bielej a modrej priadze Verena.


Karnevalový - lienka - spodná časť panciera je čierna, horná červená a čierne bodky zvlášť uháčkované ako krúžky a následne naaplikované - prišité. Obe použité priadze sú Inés.


Ružový s kvietkami - obe časti ružové a na hornú časť naaplikované kvietky, ktoré boli uháčkované z perlovky. Ružová je asi Hela, ale nie som si istá, bol to zvyšok priadze bez etikety.


Tyrkysový s motýlikmi - obe časti sú z tyrkysovej priadze Edita a na hornú časť prišité háčkované motýliky z rôznych melírovaných priadzí Catania.


Zelenomodromelírovaný z priadze Catania.