Dobré rady do kuchyne - Polievky



Číra polievka
Ak sa chystáte pripraviť hovädziu polievku a nechcete, aby bola kalná, povarte v nej kúsok pečene alebo jednu mäkkú paradajku.

Aby bolo husté
Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošky bieleho jogurtu.

Macesové knedličky
Slepačia alebo kuracia polievka je neoddeliteľnou súčasťou pravého nedeľného obeda, ak si ju však chcete pripraviť netradične, nedajte do nej klasické slíže, ale macesové knedličky. Maces rozdrobte, zmiešajte s vajíčkom, s olejom, so strúhankou a s trochou minerálnej vody. Z cesta vyformujte knedličky a uvarte ich v osolenej vode.

Tekvicová polievka
Okrem tekvicovej omáčky je chutná i tekvicová polievka. Tekvicu nastrúhajte najemno a koreňovú zeleninu na malé kocky, všetko zalejte vodou. Spolu povarte asi 3/4 hodiny, pridajte zeleninový bujón. Do vývaru pridajte rezance.

Dva v jednom
Ak varíte karfiol, vodu z neho nevylievajte, ale urobte z nej ešte chutnú polievku.

Čo s mastnou polievkou?
Ak sa vám zdá, že je v polievke alebo v omáčke priveľa masti, pomôže vám šalátový list. Opatrne ho položte na povrch a hneď zase vyberte, zachytí na sebe mastnotu.

Šup tam so šupkami!
Ak odstraňujete šupky z paradajok, neodhadzujte ich. Zídu sa vám napríklad do hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Našej polievke vôbec neuškodí trochu čerešňovice, samozrejme, za predpokladu, že z nej nebudú jesť deti.

Kurací vývar varte pomaly
O kuracom vývare kolujú len tie najlepšie chýry – pomáha i pri prechladnutí či po prehýrenej noci. Polievku však varte pomaly, inak sa zakalí. Ak sa to stane, vyšľahajte 2 bielky do polotuha, vlejte do vývaru a zohrejte na 80 C. Potom ho preceďte cez jemné bavlnené plátno.

Syr v polievke
Krémové polievky sú sýte a obľúbené, keďže môžu spolu s krajcom chleba nahradiť aj hlavné jedlo. Do takýchto polievok sa môžu pridať i mäkké a tavené syry. Tie najskôr rozpustite v hrnci s trochou mlieka. Vznikne krémovitá hmota, ktorú potom vmiešajte do polievky.