Ako obnoviť zmazané súbory zadarmo



www.pandorarecovery.com Častokrát stačí jedno nesprávne kliknutie, a dôležité súbory sa zdajú nenávratne stratené. V takých prípadoch pomôže Pandora Recovery. Tento systémový nástroj sa pokúsi vypátrať a obnoviť súbory, ktoré už nemôžete nájsť ani v koši. Vyhľadávanie zmazaných súborov uľahčí možnosť náhľadu súboru ešte pred jeho obnovením. Pokročilým užívateľom ponúka aplikácia i možnosť skenovania povrchu disku a veľa ďalšieho.
Tip: Pokiaľ ste nedopatrením vymazali dôležité dáta, ktoré by ste radi zachránili, okamžite zastavte prácu na počítači. Inak by odstránené súbory mohli byť prepísané – a v takých prípadoch už nepomôže ani Pandorarecovery.com Vhodné pre: Windows 2K, XP, 2003, Vista. Program je v angličtine.

Ďalšie nástroje:
www.handyrecovery.com – Obnovovať sa dá jak obsah pevných diskov, tak i obsah rôznych ďalších pamäťových médií / USB flash disky, pamäťové karty do fotoaparátov atď/. Ako to ale s obnovou zmazaných súborov už chodí, žiadny program nemôže zaistiť stopercentnú úspešnosť záchrany. Naviac, i zdánlivo úspešne obnovené súbory môžu vykazovať závažné poškodenie obsahu, ktoré znemožňujú ich použitie. Obnovenie súborov pomocou programu Handy Recovery zaberie len niekoľko okamžikov. Po kliknutí na ikonu Analyze začne Handy Recovery prehľadávať disk. Výsledkom je výpis zmazaných súborov a zložiek, u ktorých je možné sa o obnovu pokúsiť. Súbory bohužiaľ nie je možné triediť podľa typu, preto zmazané obrázky alebo dokumenty musíte hľadať podľa názvu a príslušné koncovky. Pre obnovu zvolíte buď jeden, ale i viac súborov, záchranu potom zahájite kliknutím na ikonu Recover. Súbory sa obnovia do zvolenej zložky, buď to samotné alebo i s kompletnou adresárovou štruktúrou. Je rozhodne treba, aby sa obnovené súbory nachádzali na inom pevnom disku či pamäťovom médiu než súbory zmazané. Vhodné pre Win/9x/XP/2003
http://www.recovermyfiles.com/ - hľadanie mu trvá na môj vkus dosť dlho, takže odporúčam len pre trpezlivých ľudí čo majú dostatok času a nikam sa neponáhľajú.
http://www.youtube.com/watch?v=ndLXZbqQRAY - inštruktážne video - www.recovering-deleted-files.net

http://undeleteplus.com/ - tak tento program je úplná špička, vyhľadá stratené súbory naozaj veľmi rýchlo, niekedy aj v priebehu niekoľkých sekúnd, a má jednoduché intuitívne ovládanie, ktoré zvládne aj začiatočník, nemáte tam čo pokaziť. Páči sa mi ňom tá prehľadnosť, ktorou mi pripomína FormatFactory. Stačí si zvoliť, ktorú zložku chcete prehľadávať, ako napr: pevný disk, čiže C alebo usb klúč F, či externý hardisk G a stlačiť zelené tlačidlo "Start scan". A následne kliknúť na modré tlačidlo "Recover file". Ukáže sa vám v spodnej časti aj náhľad napr. obrázok v JPG a informácie o ňom. Názvy súborov sú také isté, pod akými ste ste ich aj mali, nie ako u iných programov, kde vám vypíše len "Lostfile"e a číslo. Undeleteplus určite odporúčam. Zaberie vám na disku iba 1,93 MB, čo je naozaj minimum, nakoľko programy tohto typu majú 14 MB a viac. Krátke video o tom ako na to nájdete tu: http://www.freedownloadsplace.com/Products/37810/Undelete-Plus

http://www.pcinspector.de/default.htm?po=1&language=2 - File Recovery 4.x
http://www.piriform.com/recuva - Recuva