Dobré rady do kuchyne - Mäso



Tenké plátky mäsa
Pokiaľ chcete z čerstvého mäsa nakrájať naozaj tenké a rovnako hrubé rezne, pomôže rýchly trik. Mäso dajte na pár minút do mraziaceho boxu. Stuhne a s ostrým nožíkom v ruke dosiahnete požadované úhľadné plátky.

Šťavnatá hydina
Ak ho pred prípravou potriete rozkrojeným citrónom, zostane vždy biele a šťavnaté.

Šťavnatejšie mäso
Mleté mäso na fašírku sa lepšie spojí a bude aj šťavnatejšie, keď doň pridáte jeden veľký surový postrúhaný zemiak.

Pozor na rozpálený olej
Klobásky či jaternice zvyknú počas pečenia prasknúť. Nevkladajte ich preto do rozpáleného oleja, ale pečte pri nižších teplotách. Ešte predtým umyte a osušte.

Pobyt v mlieku
Ak chcete mať rezne mäkšie, pred kuchárskou úpravou ich na pätnásť minút namočte do čerstvého studeného mlieka.

Všetko naopak
Niekedy môžete vyskúšať pri rezňoch tzv. opačný trojobal. Najskôr rezne obaľte v strúhanke, potom v rozšľahanom vajci a až nakoniec v hladkej múke.

Fašírky trochu inak
Rozhodli ste sa robiť fašírky, no zistili ste, že ste zabudli kúpiť vajíčka? Nič sa nedeje. Do mletého mäsa namiesto nich pridajte postrúhaný syr či zemiak. I takto netradične pripravené vám budú výborne chutiť.

Lahodnejšia hydina
Ak máte v zásobe staršie hydinové mäso, potrite ho deň pred prípravou sódou bikarbónou. Na druhý deň mäso opláchnite a spracujte - bude určite krehkejšie a lahodnejšie. Ak kura miesto vody podlejete trochou vína, získa aj novú prijemnú chuť.

Chutnejšia slanina
Ešte chutnejšia však bude ak plátky slaniny dáte na studenú panvicu, ktorú postupne rozpálite a tak z nich tuk vypečiete.

Pivná saláma sa rýchlo kazí
Údenina je vyrobená z kúskov bravčového a hovädzieho mäsa, z korenín a rôznych prísad. Pivná saláma sa veľmi rýchlo kazí, preto ju treba skonzumovať aspoň týždeň pred dátumom spotreby. Je vhodné ju skladovať v spodnej časti chladničky.

Šťavnatejšia fašírka
Suché jedlo býva veru málokedy extra chutné. Preto ak pripravujete fašírku z hovädzieho mäsa alebo z kuraciny, pridajte do pomletej masy niekoľko lyžíc tvarohu. Fašírky budú nielen šťavnatejšie, ale i chrumkavejšie.

Mäsové závitky
V receptoch na mäsové závitky obyčajne figuruje plnka, počas tepelnej úpravy však zvykne vypadávať. Preto plnky nedávajte do rezňov veľa a dbajte na to, aby ostali okraje mäsa suché. Dôležité je i rolovať zvitky od širšej časti k užšej.

Ochuťte si mäso!
Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí, ak cibuľu nakrájate na malé kúsky a pretlačíte v lise na cesnak. Pustí veľa šťavy a pokrm bude nielen chutnejší, ale i aromatický.

Marináda na steaky
Grilované, opekané mäso s dusenou zeleninou môže byt výbornou rýchlou večerou, len mäso si musíme dopredu pripraviť a nechať ho niekoľko hodín postáť v chutnej marináde. Vyrobíte si ju zmiešaním horčice, medu, kajenského korenia a balzamikového octu.

Nahraďte rebierka
Rebierko môžete nahradiť akýmkoľvek mäsom, ktoré sa dá narýchlo upiecť, teda bravčová panenka, krkovička, kuracie alebo morčacie prsia, sviečkovica. Aj k týmto masám sa hodí karotka a zemiaky so smotanou.

Tuniaka chráni konzerva
Zakonzervované mäso tuniaka má dlhú trvanlivosť, vyše piatich rokov. Po otvorení konzervy sa však môže veľmi rýchlo pokaziť a navyše sa to na prvý pohľad nedá rozpoznať, či už je ryba nejedlá. Preto tuniaka skonzumujte do dvoch dní.

Kosti na ocot
Ak sa vám nechce rybu vykosťovať, skúste ju pred úpravou vyložiť zvnútra plátenným obrúskom namočeným v octe. Nechajte rybu odležať v chlade až do druhého dňa. Kosti pôsobením octu zmäknú, a môžete ich potom bez obáv konzumovať.

Ryba sa nepripečie
Pohľad na opečenú rybu ,,zvlečenú" z kože nie je práve lákavý, nech je akokoľvek chutná. Pri pečení preto uprednostnite panvicu s nepoškodeným povrchom, navyše rybu dávajte až na rozpálený olej. Ak ju obaľujete v múke, tak ju pred smažením nenechajte dlho stáť. Múka by mohla zvlhnúť a ryba sa začne na panvici pripekať.

*****