Dobré rady do kuchyne - Zelenina



Pozor pri krájaní zeleniny
Krájanie zeleniny má aj svoje nevýhody. V miestach, kde totiž zeleninu prerežeme, sa z nej strácajú výživné látky a čím dlhšie nakrájané kúsky „čakajú" na varenie, tým menej vitamínov v nich ostáva. Pri strúhaní zelenina prichádza takmer o 30 percent svojho bohatstva.

Cibuľa v šaláte
Ak vás odrádza jej štipľavá chuť, vložte ju na pár minút osolenú do olivového oleja, prv než ju zamiešate do šalátu.

Čerstvé v alobale
Pažítka a iná zelenina vydržia v chladničke dlhšie, ak ich prepláchnuté studenou vodou zabalíte do alobalu.

Čalamáda s chrenom
Ak ste si otvorili pohár a chcete, aby vydržala lepšie čerstvá a chrumkavá, nastrúhajte na povrch trocha chrenu.

Zemiaky sa nerozvaria
Aby sa vám nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.

Mäkšia kapusta
Nie je však chutná, ak je tvrdá. Preto k nej počas dusenia pridajte surový zemiak.

Chren
Ak pri strúhaní chrenu nechcete plakať, dajte ho na dve hodiny do mrazničky. Až potom ho ošúpte a strúhajte.
Nebude až tak štípať - stačí ho pred strúhaním vložiť na pár minút do teplej vody.

Aromatické šampiňóny
Šampiňóny majú svoju typickú skvelú chuť, ktorej však môžu niektoré koreniny ublížiť. Vhodné sú však napríklad cesnak, petržlenová vňať či estragón. Ich arómu zvýrazní sójová omáčka či čierne korenie, neodmysliteľne k šampiňónom patrí i citrónová šťava.

Mrazená vňať
Ak jej máte viac, ako pri varení dokážete spotrebovať, umytú ju pokrájajte nadrobno, pričom hrubé stonky odstráňte. Na krájanú vňať dajte do vrecúšok a nechajte zamraziť. Môžete ju potom kedykoľvek použiť.

Vypražte si cibuľu
Príjemnou zmenou na vašom tanieri môže byt vyprážaná cibuľa. Pokrájajte ju na menšie kolieska, obaľte ich v polohrubej múke, do ktorej môžete vmiešať mletú červenú papriku či vegetu. Obalenú cibuľu opražte v oleji, nechajte vychladnúť a osoľte.

Osoľte cesnak!
Ak ho pred krájaním alebo lisovaním posypete soľou, nebude sa vám lepiť na nôž alebo lis.

Ako zapekať zeleninu?
So zapekanou zeleninou sa vieme aj „natrápiť", najmä keď v miske pri zapekaní pustí vodu. Preto ju pred vložením do rúry radšej neblanšírujte vo vode, ale krátko opražte na olivovom oleji, ochuťte bylinkami, koreninami, cesnakom, a až potom zapekajte. Takouto prípravou zelenina získa aj lepšiu chuť.

Do šalátu patrí citrón
Rukola, hlávkový a ľadový šalát, ktoré sú vypestované v skleníkoch, často obsahujú škodlivé dusičnany. Práve tie sa môžu v našom tele premeniť na nebezpečné látky podporujúce vznik rakoviny. Vitamín C zabraňuje tejto premene, preto do šalátu rozhodne pridávajte citrónovú šťavu.

Pošlite zápach do kelu
Ak neznášate vôňu kelu pri varení, zjemnite tento nepríjemný zápach tak, že do vody, v ktorej sa kel varí, vložíte suchú chlebovú kôrku zabalenú v čistej gáze.

Biely karfiol
Karfiol zvykne počas prípravy zosivieť alebo zožltnúť. Ak tomu chcete zabrániť, pridajte do vody, v ktorej karfiol varíte, trochu mlieka. Používajte radšej iné ako hliníkové nádoby - práve ony môžu totiž tiež spôsobovať nežiaduce zafarbenie.

Nestrúhajte, radšej meľte!
Mnohé gazdinky odradí od prípravy zemiakových placiek namáhavé strúhanie zemiakov. Ak nemáte k dispozícii robot, môžete si pomôcť tak, že zemiaky pomeliete v mlynčeku na mäso alebo v mlynčeku na strúhanku.

Chutná mrkvová príloha
Chutnú prílohu z nej si pripravíte tak, že uvarenú mrkvu pokrájate na kolieska, opražíte na oleji a zalejete smotanou, v ktorej ste rozmiešali trochu múky. Chvíľu povarte, nechajte zhustnúť, osoľte a pridajte trochu karí.

Upokojujúca brokolica
Brokolica je jedna z najzdravších zelenín. Nikdy ju však nevyprážajte na tuku, lebo vám stvrdne. V strese jej jedzte čo najviac, má totiž upokojujúci účinok.

Usušte si pór a cibuľu
Čerstvú zeleninu jednoducho nakrájajte na tenšie kolieska a nechajte ich vyschnúť - napríklad na podnose položenom na radiátore v kuchyni. Usušenú cibuľu a pór pred použitím nesparujte!

Zvädnutá zelenina
Krájať surovú zvädnutú zeleninu rozhodne nie je ľahké, najmä ak nemáte poriadne nabrúsený nôž. Ak budete teda chcieť práve takúto zeleninu spracovať, namočte ju predtým do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.

Baklažán nešúpte
Nikdy ho nelúpte, pretože v šupke sa nachádzajú vitamíny a živiny. Baklažán len poriadne umyte, vydrhnite kefkou a potom pripravujte

Jemný ružičkový kel
Každú hlavičku zospodu trochu nakrojte, aby jednotlivé kelové lístky rovnako zmäkli. Ružičkový kel potom varte 20 minút v osolenej vode, môžete podávať s rozpusteným maslom a opraženými mandľovými lupienkami.

Paprika potrebuje oheň
Zelenina obsahuje aj v surovom stave veľa dôležitých vitamínov, ale až po tepelnej úprave sú vzácnym doplnkom výživy. Teplo totiž uvoľňuje zo šupky papriky živiny, preto je dobré ju pred konzumovaním povariť alebo podusiť a opiecť. Počas grilovania ju často otáčajte, kým nestmavne. Potom papriku zabaľte do alobalu, para jej kožu uvoľní a ľahko sa bude dať olúpať.

Listy rýchlo odtrhnite
Ak kupujete čerstvú zeleninu, nezabudnite z kalerábu, z mrkvy či z reďkoviek odtrhnúť listy, netreba čakať, kým ich budete čistiť. Listy totiž odoberajú hľuzám vlhkosť, čo spôsobuje starnutie a vysychanie zeleniny, z ktorej sa takto navyše vy strácajú živiny.

Zemiak náhradník
Fašírky „rozmnožíte", ak tretinu mäsa nahradíte postrúhanou mrkvou alebo zemiakom.

Placka za plackou
Zemiakové placky môžete „navýšiť" nastrúhaným jablkom, dokonca tak budú ešte aj chutnejšie.

Exotická neexotika
Zemiaky s vôňou exotiky si môžete pripraviť aj bez drahých exotických korenín tak, že ku koncu pečenia pridáte trocha kremžskej horčice.

Cesnaková postieľka
Uhorkový šalát bude ľahko stráviteľný, keď misu, skôr ako do nej postrúhate čerstvé uhorky, potriete cesnakom. Až potom šalát ochuťte octovým nálevom.

Nálev na čerstvý šalát
Výborný nálev si pripravíte zmiešaním vody, octu, korenia, soli a olivového oleja. Pred podávaním pridajte ešte biely jogurt spolu s cibuľkou, pažítkou a nasekanou kyslou uhorkou.

Cviklová farba
Ak pripravujete cviklový šalát, pred ostatných ingrediencií premiešajte najprv cviklu s lyžicou oleja. Nezafarbí potom ostatné súčasti šalátu.

K pečeni brokolica!
Jedným z najťažšie stráviteľných jedál je práve pečeň, ktorú náš organizmus spracúva hodiny. Ak sa jej neviete zriecť, pripravte si k nej ako prílohu brokolicu. Podporuje trávenie, obsahuje látky spaľujúce tuk a vlákninu, ktorá zabraňuje nežiaducim usadeninám v črevách.

Paradajky do hrnca!
Znie to neuveriteľne, ale paradajky sú zdravšie po tepelnej úprave. Počas varenia síce strácajú vitamín C, ale zároveň sa z nich uvoľňuje licopin - červené farbivo, ktoré je účinným antioxidantom v boji proti zhubným chorobám. Ochranné látky sa získavajú aj pri pečení či blanšírovaní paradajok.

Pozor pri varení strukovín
Aby nás nenadúvali, dlhšie ich namáčajte. A pri varení neurobte chybu a neprilievajte k strukovinám
studenú vodu. Chladom zrazené bielkoviny totiž vytvoria kožu a proces varenia sa spomalí.

Uskladnenie strukovín
Ak si chcete odložiť a uskladniť strukoviny – napr. fazuľu či hrach, tak do kila suchej strukoviny vložte asi 5 – 6 bobkových listov. Ich aróma totiž dokáže odradiť škodce.

Pečené zemiaky
Sú čoraz obľúbenejšou prílohou, ale i samostatným hlavným jedlom. Reč je o pečených zemiakoch, ktoré pripravujeme v alobale, ale aby vám počas pečenia celkom nepopraskali, popichajte ich predtým vidličkou. Ak do alobalu vložíte aj byľku rozmarínu, budú chutnejšie.

Chrumkavé hranolčeky
Aby nezmäkli a ostali chrumkavé, treba ich trochu osoliť len tesne pred konzumovaním.

Bylinkám teplo škodí
Tymian, oregano, koriander - sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré dokážu každému jedlu dodať zdravší náboj. Tieto bylinky sú však extrémne citlivé na teplo, preto ich nikdy nevarte a nepečte dlhšie ako tri minúty. V opačnom prípade stratia vzácne látky.

Uvarte si kukuricu
Kukurica si zachová krásnu žltú farbu, pokiaľ pri varení do vody nakvapkáme citrónovú šťavu. Nikdy by sme nemali pridávať soľ, lebo kukurica môže stvrdnúť a ani nebude taká šťavnatá.

Petržlenová vňať ožije
Ak vám zvädne, sviežosť jej môžete vrátiť. Položte vňať na tanier, pokropte studenou vodou a prikryte ďalším tanierom na pár hodín.

Zeleninový šalát
Paradajky, papriky, bylinky - najlepšie chutia čerstvé. Zeleninový šalát je vitamínová bomba, avšak nezasýti. Môžete však doň pridať tvarohové halušky - hrudkový tvaroh zmiešajte s vylisovaným cesnakom, lyžicou horčice a so žĺtkom z natvrdo uvareného vajíčka. Z hmoty potom vykrajujte lyžičkou halušky a pridajte ich do šalátu. Bude sýtejší.

Huby sa boja vody!
Je to jedna zo železných zásad v kuchyni - huby nikdy nečistite vo vode, pretože ňou nasiaknu, stratia živiny a stuhnú. Špiny a nečistôt ich zbavíte pomocou nožíka, ktorým jemne oškrabete ich povrch.

*****