Háčkovaný macík v pletených šatočkách+ papučky pre miminko



Budete potrebovať: 100g svetlej priadze – red heart baby ( na macka), 50g v inej farbe na šaty a 50g na lemy , kúsok tmavej priadze na vyšitie tváre, hačkovaciu ihlu č.2, ihlice č. 3 a výplň

Háčkujeme polovičnými dlhými stĺpikmi.
Vysvetlivky:
polovičný dl.stl.- polovičný dlhý stĺpik
ret.oko-retiazkové oko
kruh. r.-kruhová rada

Telo: Začneme 4 ret.očkami ktoré spojíme do kruhu. 1.kruh.r: do krúžku uháčkujeme 8 povičných dl.stl.. Prvý dlhý stĺpik nahradíme dvoma ret.očkami. Túto aj všetky ostatné kruhové rady spájame 1 pevným okom do horného ret.oka prvého polovičného stĺpika.
2.kruh.r: do každého polovičného dl.stl. uháčkujeme 2 polovičné dl.stl.=16 polovičných dl.stl. 3-10. kruh.r: polovičné dl.stl. pritom na rovnakých miestach rovnomerne rozdelene 8 x do jedného miesta vpichu uháčkujeme 2 polovičné dl.stl.= po uháčkovaní 10.rady máme 80 polovičných dl.stl. 11-24. kruh.r: polovičné dl.stl.25-26.kruh.r: polovičné dl.stl. pritom v každej kruh.r. na rovnakom mieste rovnomerne rozdelene 8x spoločne pretiahneme 2 polovičné dl.stl.= 64 polovičných dl.stl. 27-28. kruh.r: polovičné dl.stl. 29-30.kruh.r: háčkujeme ako 25.a 26. kruh.r.=48 polovičných dl.stl. 31-32. kruh.r: polovičné dl.stl.
33-34.kruh.r: ako 25.a 26.kruh.r.=32 polovičných dl.stl. Niť odstrihneme a telo vyplníme, otvor zašijeme.

Nohy: ( háčkujeme 2x) začneme 4 ret.očkami ktoré pevným okom spojíme do krúžku.
1.kruh.r: 6 polovičných dl.stl.2.kruh.r: do každého polovičného dl.stl. 2polovičné dl.stl.= 12 polovičných dl.stl. 3.-7. kruh.r: polovičné dl.stl. pritom na rovnakých miestach rovnomerne rozdelene 6x do jedného miesta vpichu uháčkujeme 2 polovičné dl.stl.= po uháčkovaní 7.rady máme 42 polovičných dl.stl.8.-13.kruh.r: polovičné dl. stl. 14.kruh.r: polovičné dl.stl. pritom na rovnakom mieste rovnomerne rozdelene 6x spoločne pretiaheme 2 polovičné dl.stl.=36 polovičných dl.stl. 15.-21. kruh.r: polovičné dl.stl. 22.kruh.r: háčkujeme ako 14.radu=30 polovičných dl.stl. Niť odstrihneme , nohy vyplníme a zašijeme.

Paže: ( háčkujeme 2x) začneme 4 ret.okami ktoré spojíme do krúžku. 1.-6. kruh.r: háčkujeme ako nohy. V 6.kruh.rade máme 36 polovičných dlhých stĺpikov.7.-17. kruh.r: polovičné dl.stl. 18.-20.kruh.r: polovičné dl.stl. pritom na rovnakom mieste rovnomerne rozdelene 6x spoločne pretiahneme 2 polovičné dl.stl.= 18 polovičných dl.stl. 21.kruh.r:polovičné dl.stl. Niť odstrihneme, paže vypcháme.

Hlava: začneme 4 ret.okami ktoré spojíme do kruhu. 1.-9. kruh.r: háčkujeme ako telo , po uháčkovaní 9.rady máme 72 polovičných dl.stl. Ďalej háčkujeme 3,5 cm bez pridávania polovičné dlhé stĺpiky . Potom pre uberanie 7 riadkov háčkujeme tak že na rovnakom mieste
rovnomerne rozdelene 8x naraz pretiahneme 2 polovičné dl.stl. = ostane nám 16 polovičných dl.stl. hlavu vypcháme a potom ešte 8 x naraz pretiahneme 2 polovičné dl.stl.% 8 polovičných dl.stl.. Niť odstrihneme a otvor zašijeme.

Čumáčik: 1.-7.kruh.r: háčkujeme ako nohy. Potom ešte urobíme 1 kruh.r. bez pridávania. Niť odstrihneme, čumáčik vypcháme .

Uši: ( háčkujeme 2x) 1.-6. kruh.r: háčkujeme ako nohy, potom niť odstrihneme .

DOKONČENIE: Najprv našijeme hlavu na telo. Potom na telo našijeme paže a nohy. Teraz našijeme čumáčik na hlavu, nakoniec vytvarujeme ušká a prišijeme ich na miesto. Vyšijeme tváričku a macík je hotový.


Macík- šaty


Použitý vzor: lícový džerzej- líce hladko, rub obratko
a patentový vzor- 1 oko hl, 1 oko obr./ na rube pletieme ako sa nám oká javia

Predný aj zadný diel pletieme rovnako.

Začneme na 70 očiek a 50 riadkov pletieme lícovým džerzejom. V 51. rade uberáme tak že vždy 2 očká spletieme hl = ostane nám 35 očiek. Upletieme ešte 9 riadkov a potom pre prieramky uberieme na oboch stranách 5 očiek= ostane nám 25 očiek. Upletieme ešte 12 riadkov a prácu zakončíme. Necháme si dlhšiu niť na neskoršie zošívanie. Na spodný okraj si naberieme pomocou háčkovky na ihlicu dvojnásobný počet očiek- čiže budeme mať na ihlici 140 očiek a upletieme 11 riadkov lícovým džerzejom , zakončíme a necháme si dlhší koniec priadze na nariasenie spodného okraja. Použijeme farbu priadze ktorou chceme robiť lemy! Toto zopakujeme ešte raz a máme predný aj zadný diel.

Rukáv: ( pletieme 2x) patent –farbou lemu: naberieme 40 očiek a patentovým vzorom upletieme 3 riadky pričom v poslednom 3-ťom riadku očká zdvojnásobíme- každé očko rozpletieme na 2 očká = máme 80 očiek a teraz pokračujeme ( lícovým džerzejom 5 riadkov) farbou priadze akou sme plietli predný a zadný diel šiat. Potom na oboch stranách uberáme nasledovne 1 x 5 a 1x 3 očká = máme 64 očiek. Upletieme dva riadky a potom znovu uberieme na oboch stranách 1x 2 očká= ostáva nám 60 očiek ktoré zakončíme, necháme si dlhšiu niť, rukáv nariasime podľa potreby.

Dohotovenie: predný diel si povyšívame podľa vlastnej fantázie – meno dieťatka, kvietky , vrecká atď... Predný aj zadný spodný okraj šiat nariasime , boky šiat zošijeme, všijeme jeden rukáv a teraz pozor! : šatičky oblečieme mackovi a až potom všijeme aj druhý rukáv. Lemy rukávov prišijeme o paže macíka.

Šaty sa nedajú vyzliekať z bezpečnostných dôvodov. Ja nenašívam ani gombíčky či korálky aby ich detičky necmúľali, všetko je len vyšívané. Macíka som vypĺňala vysokokvalitnou antialergickou výplňou do vankúšov. Použitá priadza je certifikovaná priadza vhodná pre deti od narodenia do 3 rokov.U mňa si ich objednávajú väčšinou k príležitosti narodenia alebo krstu bábätka. Ak dáte na moje rady takto pripravený macík môže byť bezpečným spoločníkom aj toho najmenšieho bábätka.



V inej farebnej kombinácii


Tieto boli skúšobné, pre moje detičky :-)