Jednoduchá háčkovaná čiapočka



Na zhotovenie čiapočky je vhodná tenšia bavlnená priadza. ( Ja som použila Sněhurku - dvojmo ) Najprv si urobíme základ - "placku". Postup : 8 retiazkových očiek spojiť do krúžku.
1.rad - 18 dlhých stĺpikov (DS)
2.rad - každé druhé očko prvej rady rozháčkujeme na 2 DS
3.rad - každé tretie očko druhej rady rozháčkujeme na 2 DS
4.rad - každé štvrté očko tretej rady rozháčkujeme na 2 DS
5. - 12. rad - pokračovať rovnako, až máme potrebný priemer "placky"
Obvod hlavičky delené 3,14 = priemer placky (doporučujem merať volnejšie, aby čiapočka nebola úzka)
Potom pokračujeme v práci už bez pridávania stĺpikov. Môžeme pokračovať rôznymi vzormi, napr.dlhými stĺpikmi v kombinácii s retiazkovým očkom alebo vejárikovým vzorom... Po dosiahnutí želanej dĺžky, ukončíme čiapočku krátkymi stĺpikmi. Ozdobíme čiapočku podľa svojho vkusu - fantázii sa medze nekladú. Príjemné tvorenie ! :))

Jednoduchý kvietok: urobíme retiazku asi zo 40 očiek. 1.rad: prvý DS urobíme do 4.retiazkového očka.Vynecháme jedno retiazkové očko a do nasledovného uháčkujeme DS+ret.očko+DS , vynecháme jedno retiazkové očko a pokračujeme rovnako... 2.rad: do každej "slučky" 1.rady uháčkujeme 5 DS , v spojení "slučiek"- 1 KS - máme prvý oblúčik - lupienok. ( DS-dlhý stĺpik, KS - krátky stĺpik, o - retiazkové očko) Pokračujeme až na koniec rady.Potom kvietok špirálovito zvinieme, prichytíme a prišijeme na čiapočku.Do stredu môžeme našiť korálku.



Je to môj nákres rukou, snáď je zrozumiteľný :))


zväčšený nákres placky


zväčšený nákres kvietku


Kvietok - detail


Vzor vejariky - su to iba 3dlhe stlpiky uhackovane do ret.oka predchadzajucej rady. Potom dve dalsie vynechame a do tretieho ret.oka zase 3dlhe stlpiky. V nasl. rade robime 3dlhe stlpiky MEDZI vejariky predch. rady...