Háčkovaná prikrývka zo štvorcov



Po neviem koľkých rokoch sa vraciam k ručným prácam, naposledy som asi háčkovala oblečenie pre plyšákov mojich synov, čo už je teda poriadne dávno...ako som sa tak preberala zbytkami vĺn a hlavne starými Dorkami, našla som návod na výrobu háčkovanej prikrývky, trošku som si ho prispôsobila a začala s chuťou háčkovať, neuveriteľne ma to bavilo, hlavne keď som to robila konkrétnej mne milej osôbke. Trvalo mi to síce dlhšie ako som predpokladala, ale darček už je odovzdaný a čo ma teší, veľmi potešil, preto som sa rozhodla dať sem môj prvý návod na háčkovanie. Možno vás inšpiruje.

Použila som rôznofarebné zbytky, ale jednej značky, každý štvorec som ukončila jedným riadkom krátkych stĺpikov rovnakou farbou, v mojom prípade tmavobordovou a po zháčkovaní všetkých štvorcov som ju tou istou vlnou obháčkovala pomocou krátkych stĺpikov. Štvorec má veľkosť 19x19 cm a potrebovala som ich 10 na dĺžku a 6 na šírku, takže celkovo 60 štvorcov.


Postup na uháčkovanie jedného štvorca...



8 retiazkových očiek spojíme do krúžku.


1. RAD: 3 retiazkové očká a 15 dlhých stĺpikov háčkujeme do krúžku, ukončíme pevným očkom do 1. stĺpika.


2. RAD: 3 retiazkové očká namiesto 1. dlhého stĺpika a 2 dlhé stĺpiky do toho istého retiazkového očka - 3 retiazkové očká - 3 dlhé stĺpiky do jedného retiazkového očka - 2 retiazkové očká a 2 dlhé stĺpiky vynecháme a do ďalšieho uháčkujeme 3 dlhé stĺpiky - 3 retiazkové očká - 3 dlhé stĺpiky do jedného retiazkového očka - 2 retiazkové očká a 2 dlhé stĺpiky vynecháme a do ďalšieho uháčkujeme 3 dlhé stĺpiky - 3 retiazkové očká - 3 dlhé stĺpiky do jedného retiazkového očka - 2 retiazkové očká a 2 dlhé stĺpiky vynecháme - 3 dlhé stĺpiky do jedného retiazkového očka - 3 retiazkové očká - 3 dlhé stĺpiky do jedného retiazkového očka - 2 retiazkové očká a rad pripijíme pevným očkom.


3. RAD: 3 retiazkové očká namiesto 1.dlhého stĺpika a 2 dlhé stĺpiky do dvoch stĺpikov - (pod 2 retiazkové očká háčkujeme 3 dlhé stĺpiky, 3 retiazkové očká a 3 dlhé stĺpiky - 3 dlhé stĺpiky do 3 stĺpikov - 2 retiazkové očká - 3 dlhé stĺpiky do 3 stĺpikov) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme pod 3 retiazkové očká 3 dlhé stĺpiky, 3 retiazkové očká a 3 dlhé stĺpiky, 3 dlhé stĺpiky do 3 stĺpikov - 2 retaizkové očká a rad pripojíme pevným očkom.


4. RAD: 3 retiazkové očká a 5 dlhých stĺpikov do 5 stĺpikov - (pod 3 retiazkové očká 3 dlhé stĺpiky, 3 retiazkové očká a 3 dlhé stĺpiky, 6 dlhých stĺpikov do 6 stĺpikov -2 retiazkové očká - 6 dlhých stĺpikov do 6 stĺpikov) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme pod 3 retiazkové očká 3 dlhé stĺpiky, 3 retiazkové očká a 3 dlhé stĺpiky - 6dlhých stĺpikov do 6 stĺpikov - 2 retiazkové očká a rad pripojíme pevným očkom.


5. RAD: Postup je rovnaký ako pri 4. rade akurát háčkujeme o 3 dlhé stĺpiky viac, je to už na štvorci vidieť ako máme pokračovať, tých dlhých stĺpikov je 12.


6 RAD: pridávame ďalšie 3 dlhé stĺpiky, máme ich 15.


7 RAD : ďalšie 3 dlhé, je ich 18.


8 RAD: posledný, pridáme ďalšie 3 dlhé stĺpiky, ukončíme.


Hotové štvorce rôznych farieb.


Prikrývku môžeme buď zošiť alebo obháčkovať, ja som zvolila ten druhý spôsob.


Už sa to začína podobať na deku...


Po zháčkovaní všetkých štvorcov som ju ešte obháčkovala 9 riadkami krátkych stĺpikov.


A už má svoju majiteľku...