Špaldové bagety
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350 g hladkej múky T-650, 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky, 1 lyžička soli, 1,5 dl vody, 1 vajíčko, 50 g Hery, kvások: 1 dl mlieka, 1 lyžička cukru, 1/2 kocky droždia***na posypanie: hrubozrnná soľ, celá rasca, sezamové, ľanové semienka
POSTUP PŘÍPRAVY
Z tohto cesta si môžete pripraviť aj žemle, sendvič, či toustový chlieb. Pečivko je vynikajúce a mäkkučké aj na ďalší deň.
|
Jednotlivé múky preosejeme, otruby, ktoré ostanú v sitku pridáme tiež, pridáme rovnú lyžičku soli, premiešame, |
|
v prostriedku si urobíme priestor pre kvások, |
|
vajíčko, |
|
roztopené vlažné maslo, |
|
vodu, |
|
vypracujeme cesto - môžete si ho nechať vymiesiť aj v domácej pekárničke, |
|
vymiesené cesto |
|
poprášime hladkou múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 1 a 1/2 hod. |
|
Cesto po vykysnutí |
|
preložíme na jemne pomúčenú dosku, |
|
rozdelíme ho zvisle na polovicu a ešte priečne na polovicu - z každej časti vytvarujeme bagetu |
|
každú časť prevrátime - tá časť, ktorá bola na spodku dosky, bude na vrchu, zatočíme ako rolku, cesto je pružné a nelepí, takže si nemusíte dosku veľmi múčiť, len podľa potreby |
|
takto zrolovanú časť ešte dlaňami vyšúľame na doske do požadovanej dĺžky, ja som ich urobila trošku bacuľatejšie a kratšie |
|
asi takéto - na šírku plechu, |
|
z každej časti takto vytvarujeme bagetku, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie |
|
nožnicami, alebo nožíkom urobíme zárezy (nožnicami to máte raz-dva) a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu. |
|
Medzitým si rúru vyhrejeme na 200° C, bagetky tesne pred vložením potrieme vodou, posypeme hrubou soľou, rascou, sezamom - podľa chuti a pečieme ich asi 12-13 min. dozlatista. |
|
Pečivko po upečení necháme vychladnúť. |
|
striedka po rozlomení |
|
a po rozkrojení. |
|
Tieto žemličky som piekla už skôr, vyšlo mi z celej dávky 8 kúskov. |