zuzana v. (zuziqa) ID 21362 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Medový koláč
[ recept č. 9861 zo dňa 28.12.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Takže tu je ten receptík pre Lindušku
1 vajce, 50g masla/palmarín/, 150g pr.cukor, 2 pol.lyžice mlieka, 2 pol.lyžice medu, 1 kávová lyžička SBB, 450g polohrubej múky.
Plnka: 200g pr.cukor, 200g maslo/ja dávam do všetkých varených krémov palmarín/, 1/2 l mlieka, 1 vanilka, 4 lyžice hr.múka, džem, čok.poleva
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto: maslo, mlieko, med, zohrejem v malom hrnčeku, kým sa všetko nerozopí. Odstavím a nechám vychladnúť. Múku zmiešam so SBB, pr.cukrom a nakoniec pridám vajce.Vychladnutú kašičku prilejem k múke a cesto dobre zhnetiem.Robím ho deň dopredu, je lepšie ak trocha odleží v chladničke.Na druhý deň cesto vyberiem , prehnetiem ho, rozdelím na tri časti. Vyvaľkám a na dobre vymastenom a múkou posypanom plechu po jednom upečiem. Ešte za tepla pláty z plechov vyberiem.Robím to opatrne aby sa mi nezlomili. Niekedy sa mi stane že, sa mi niekde prilepia a vtedy si pomôžem takým dlhym tortovým nožom,ktorý by som nedala za nič na svete.Pláty sú po upečení tvrdé, ja ich len posypem pr.cukrom a vysypem ich na seba.
Plnka: z mlieka, vanilky, múky, uvarím kašu, necham ju vychladnúť. Maslo vymiešam s cukrom do penista a potom postupne vmiešavam vychladenú kašu. Robím to s ručným mixérom na najmenších obrátkach a ešte sa mi nestalo aby sa mi krém zrazil, ako som už spomínala,nepoužívam maslo ale palmarín. Plnku si rozdelím na dve časti. Vezmem si jeden plát a dám ho na plech. Jednou polovicou krému natriem plát. Vezmem si druhý plát, položím ho na linku, tak aby bol spodnou časťou na vrchu a natriem ho pikantným džemom. Potom plat položím džemovou stranou na kémom natretý prvý plát. No a potom postup zopakujem. Nakoniec polejem koláč čok.polevou. Možno sa tento postup nejakej gazdinke bude zdať čudný,ale ja som si to trocha uľahčila. V minulosti som pláty najprv potrela džemom a až potom som potierala s plnkou. No a robilo sa mi to veľmi zle,lebo sa mi ten mastný krém šmýkal po tom džeme a zmiešaval sa mi s tým džemom. Pri krájaní to bolo dosť vidieť a ten prierez nebol taký čistý. |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (8.1.2009, 22:56) |
Vzdy som pozerala na ten tvoj kolacik, co je na nom ine ako na mojom. No az teraz som si precitala tvoju fintu s natieranim medoveho platu dzemikom. No napad na 1* Ze ja som doteraz nato neprisla :- ( Skvely napad |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (Vrsovanda) ID 55880 (4.1.2009, 19:00) |
Co je SBB???? Soda do peceni??? |
ODPOVEDAŤ |
| zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (5.1.2009, 21:53) |
soda bikarbona |
ODPOVEDAŤ |
| | Maťuš K. (rybajz) ID 32678 (4.1.2009, 19:06) |
soda bikarbona |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva K. (Vrsovanda) ID 55880 (4.1.2009, 19:10) |
dekuji |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (28.12.2008, 17:12) |
medove rezy zboznujem.Moja starka ich robi s ruzovym pudingom...jahoda,malina aky mame prave doma.No a my davame dzem na plat a tak plnku,zase plat cesta,dzem,plnka a plat cesta.Dzem davame zasadne ribezlovy,aby trocha prebral tu sladku chut plnky. |
ODPOVEDAŤ |
| zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (29.12.2008, 18:18) |
Ja tiež používam len ríbezľový,ten je najpikantnejší.A s tým natieraním som si to zjednodušila.Robím to naopak,ako som už písala.Možno je to v tom,že som v znamení raka,takže naopak |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka B. (me.ll.a) ID 69562, mimibazar.sk/lenkabanovcinova (28.12.2008, 12:28) |
idem ho výskúšať prvy krát ho budem piecť,tak dufam ,že bude jedlý |
ODPOVEDAŤ |
| zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (28.12.2008, 14:08) |
Určite bude jedlý,len ho potom nechaj postáť jeden deň,aby ti pekne zmäkol.Držím palce aby sa vydaril,lebo to je koláčik,ktorý u nás nesmie chýbať na sviatky.Je fajnovýýýýýýý! |
ODPOVEDAŤ |
Katarina C. (Kati51) ID 26740 (28.12.2008, 12:24) |
Fajnové aj ja čakám na receptik |
ODPOVEDAŤ |
| zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (28.12.2008, 14:09) |
Dakujem velicéééééé! |
ODPOVEDAŤ |
| Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.12.2008, 12:04) |
čakám, čakám |
ODPOVEDAŤ |
| zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (28.12.2008, 12:20) |
ta čkaj drahá |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.12.2008, 14:37) |
tak som sa dočkala, počúvaj , cica, veď ja mám ten istý recept a ešte aj od slova do slova aj postup ingrediencií, ale môj nebol nikdy taký perfektný ako tvoj, len v tej finte s tým džemom sa odlišuje, ten istý problém som mala aj ja rozotrieť krém na džem a tú fintu si mi ako sestre mohla prezradiť skôr nabudúce to budem aj ja takto praktizovať |
ODPOVEDAŤ |
| | | zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (28.12.2008, 14:56) |
No musíš sa pred tým pomodliť trikrát otčenáš a trikrát zdravas a potom sa ti podarí určite.Veľa zdaru |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Linda N. (Prdelka) ID 15971, mimibazar.sk/prdelka (28.12.2008, 16:50) |
Daaakujem velmi pekne za receptík , ja ho tiež robievam a vždy sa mi stane presne to, čo ste písala, že sa mi zmieša lekvár a plnkou, tak to vyskúšam takto. Ďaaaakujem a ešte |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (29.12.2008, 18:15) |
Linduška určite vyskúšajte,je to jednoduchšie a som rda, že som pomohla takým malým trikom |
ODPOVEDAŤ |