. .. .. .. .. .. .
. .

Černicový koláč - RECEPT 59895

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 304120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Černicový koláč


[ recept č. 59895 zo dňa  ]


Černicový koláč


POTREBNÉ PRÍSADY

KORPUS: 1 a pol šálky polohrubej múky, 1/4 čl soli, 1 balíček vanilkového cukru, 2 pl práškového cukru (alebo kryštálový), 125g masla, 1 ks vajíčko NÁPLŇ: 3 šálky černíc, 2 pl práškového cukru, 2 pl kukuričného škrobu, šťava z polovice citróna, 1 dc vody

POSTUP PRÍPRAVY

Jednu šálku celých černíc si odložíme bokom a zo zvyšných pripravíme plnku a to jedným z nasledujúcich spôsobov:

1) Černice si odšťavíme (zbavíme sa ich zrniečok) a potom šťavu vylejeme do hrnca, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vodu. Chvíľku povaríme a pridáme škrob. Škrob treba pred pridaním rozmiešať s troškou vody a za stáleho miešania vlievať do černicovej šťavy. Necháme to zovrieť a potom odstavíme.

2) Ak nemáme odšťavovač, zrniečka z černíc odstránime tak, že najskôr rozvaríme černice vo vode (aby sa rozpadávali). Potom zmes precedíme cez sitko a pretlačíme černice, aby sme sa zbavili zrniečok. Precedené černice vrátime späť do hrnca a pridáme cukor a citrónovú šťavu, chvíľu povaríme a pridáme škrob, ktorý sme vopred rozmiešali s trochou vody. Pridáme ho postupne za stáleho miešania. Necháme zovrieť a odstavíme z plameňa.

Túto zmes necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr premiešame všetky sypké ingrediencie, potom pridáme vajíčko a maslo nakrájané na menšie kúsky. Ručne cesto vymiešame, zabalíme do fólie a dáme na pol hodinku do chladničky.

Z cesta si oddelíme asi 1/4, ktorú použijeme na vrch koláča a dáme ho bokom. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme ho do vymastenej okrúhlej formy (okraje cesta môžu aj prevýsať cez okraje formy). Dno cesta jemne popicháme vidličkou. Na cesto pokladáme celé černice, ktoré sme si na začiatku odložili na bok a zalejeme ich hustou šťavou z rozvarených černíc. Potom si rozvaľkáme 1/4 cesta a nakrájame ho na pásiky, ktoré poukladáme na vrch plnky.

Na záver potrieme cesto rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry pri 170°C približne na 45 min. Keď je koláč na povrchu zlatý, vytiahneme ho a necháme ho asi 1 hod. oddychovať, aby nám plnka celkom stuhla.

Prajem dobrú chuť ☺
<< Fialová s jedlou čipkou | Černicový koláč | Kremrole podľa mojej babičky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (13.10.2016, 15:39)
(Y) (Y) (Y) vyzerá super !!!!
ODPOVEDAŤ
Katarína G. (Kačen.G) ID 304120, mimibazar.sk/kaceng (21.10.2016, 21:37)
Zmizol skôr ako stihol vychladnúť (smich) (smich) (jidlo) (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu