. .. .. .. .. .. .
. .

*♥* Zemiakový chlieb *♥* - RECEPT 19552

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)


*♥* Zemiakový chlieb *♥*


[ recept č. 19552 zo dňa  ]


*♥* Zemiakový chlieb *♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

400 ml vody, 30 g oleja, 1 čL octu, 2 čL soli, 1a1/2 čL cukru, 35 g čerstvého droždia, 200 - 300 g prelisovaných zemiakov (uvarených v šupke), 780 g hladkej pšeničnej múky T650

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky ingrediencie dáme do DP a ak treba, pridávame niektorú zložku, aby konzistencia cesta bola správna. Dosť záleží, aký druh zemiakov máme. Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a urobíme doň pár zárezov nožom. Necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste (aspoň pol hodky ale i viac, podľa toho, ako mu to ide). Pred pečením ho potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút. Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.


Chcem sa ešte poďakovať Martuške - Egreske, ktorá ma nakriatla na pečenie zemiakového chlebíka. Ona je už zdatná pekárka a chlebov upiekla habadej, takže sa vyzná :) Marti, vďaka :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste. Urobíme doň pár zárezov nožom. Pred pečením bochník potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút.
Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.
Tu je odfotený zospodu. No mohol byť aj tmavší, asi je lepšie ho piecť na nižšej mriežke ( ja som piekla v strede)
Tu je v reze... taký fajn pružný a mäkkučký :))
Tu je odkrojená pätka - super ... až na to zaostrenie :(
Včera večer som piekla znova zemiakový chlebík. Jednak ten z nedeľného pečenia sme už zbodli a na druhej strane ma toto chlebové pekárčenie veľmi baví :-D No tentokrát som použila na upečenie taký obyčajný hlboký pekáč. Samozrejme bol v ňom PNP a bochník som vložila do pekáča kysnúť. A nechala som ho kysnúť pri 50°C v rúre. Plech bol úplne, úplne plný :)) a preto má chlieb tvar pekáča :))
Tu je pohľad naň zboku.
No a tu sú krajce. Sú také hebučké a pružné, skrátka taký chlieb, aký som vždy chcela. A taký zostáva nielen po upečení ale aj neskôr. Chlieb z obchodu nemá šancu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< pre 1roč. chlapca a jeho 30r. otca | *♥* Zemiakový chlieb *♥* | Moja 1. poťahovaná torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
radka h. (hruzikovci) ID 34637, mimibazar.sk/hruzikovci (21.3.2010, 9:18)
Kristinka,toto opravdová (Y) (Y) chlieb už urobila 5x,my veľmi chudnalo (jidlo) (Y) (clamp) :-) Ďakujem za recept (L) (F) (hello)Radka
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (6.4.2010, 23:05)
Ahoj Radka, prepáč, skôr som nezbadala tvoj komentárik :-$ Veľmi som sa tomu potešila teraz, keď to čítam. :-) Práve ho pečiem, ale teraz som lenivá, tak bude len tak z pekárne. Uvidím, čo z toho vzíde, lebo ešte som trocha urobila experiment s múkami. No veď uvidím +o(
By ma zaujímalo, Radka, ako chlebík potom skladuješ? Či hneď zjete? ,-)
Zdravím (hello) a nech sa ti darí (L)
ODPOVEDAŤ
Katarina G. (privesok132) ID 120919 (19.3.2010, 20:59)
Zdravím dnes som piekla ten váš chlebík ale ako sika sa mi nepodaríl chuťovo je výborný ale vy ste tam písala že ste ho piekli 45min ale ja som ho nemala upečený za ten čas a musela som ho piecť 2h a to som ho piekla tak ako ste písala v elekt.rúre tak neviem kde som spravila chybu skúste mi poradiť.Aj to nebol za tie 2h upečený tak ako mal byť takže neviem ale bol to môj prvý chlieb (child12)ale inak fantastycky nakysol aj pekne vyzeral upečený len ako si sa nechcel dopiecť tak možno nabudúce ak ešte niejaké bude na buduce :´(
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (20.3.2010, 19:09)
Pre pána kráľa, dve hodiny pečenia? :-o :-o a ešte ste ho nemali poraidne upečený? Tak to nechápem. Veď dve hodiny ani mäso nepečiem. Tak asi máte pokazenú rúru? Fakt tomuto nerozumiem. Ja som to skúšala špajdľou a bol upečený už skôr, len som ho nechala trocha dlhšie, lebo som chcela mať hrubšiu prepečenejšiu kôrku. No a už viaceré sme ho piekli, a nikto to nepiekol 2 hodiny. Nezabudla si teda nastaviť teplotu? Prepáč, nepodozrievam ťa z Alzheimera, ale len vymýšľam, čím to mohlo byť. ,-)
ODPOVEDAŤ
Katarina G. (privesok132) ID 120919 (30.3.2010, 16:40)
Nie namám pokazenú rúru ale neviem či to nemohlo byť aj múkou ovsenou na budúce budem davať len hladku muku obyčajnu robím rôzne kysnuté kolače či rohliky ale niejako ten chlieb sa mi nepodaríl tak čo už možno raz vyjde xixi
ODPOVEDAŤ
Libuša P. (stará opica) ID 14700, mimibazar.sk/staraopica (10.3.2010, 19:50)
Ahoj Kristínka. Presne tento robievam. Je fakt super. Ja nemám pekárničku, takže všetko pekne krásne ručne-stručne a vždy sa podarí. Akurát mám z toho miesenia už na ruke pekný "biceps". (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2010, 20:08)
Libuška, tak to áno, to je celkom fuška ručne miesiť. V tomto je DP super. Len to jej pečenie je už také poslabšie. Síce niekedy pečieme aj v nej, ale v rúre je to ďaleko lepšie. Áno, tento chlebík je zatiaľ asi najlepší zo všetkých, čo poznám. Pekný večer ti želám (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (7.3.2010, 10:51)
Ahojky Aldi :-) no jasne, že áno. Moja DP sa volá Vega a kúpili sme ju v TS. Vyzerá presne tak isto ako tie, čo som videla v akciovom letáku, kde núkali Tesco DP. Takže to bude asi to isté. Tak nech sa ti vydarí (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.3.2010, 19:50)
Ešte som neskúšala tento, ale mám v pláne v pekárni len spracovať cesto a upiecť v rúre, dám vedieť, ako to dopadlo!!! (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (7.3.2010, 7:34)
Mám otázočku: moja Tescopekáreň by zbládla také množstvo cesta???MYslím, či bymi to vymiesila,ď. (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2010, 19:37)
Aldi, ja som si až teraz všimla, že som ti odpoveď napísala nad tvoj komentár, ,-) takže ty si ho možno ani nevidela. Sorry, musím si dať väčší pozor aj nabudúce. A ja mám otázku, či si chlebík piekla v tej svojej DP? *-)
(L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (23.2.2010, 19:58)
Veľmi dobrý chlieb. (Y) Piekla som ho už druhý krát. Odporúčam. Druhýkrát som dala štvrť múky T650 a ostatok iba hladkú a aj tak je veľmi dobrý. Mäkký aj na druhý deň. (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (26.2.2010, 17:14)
Veľmi som rada, Peti, že sa ti páči. Mne sa páči najviac spomedzi všetkých, ktoré som skúšala :-$ (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (JankaS7) ID 68065 (13.2.2010, 18:27)
Kristínka, v DP si cesto nechala aj nakysnúť? Nezdá sa mi, lebo je to dosť múky, preto cesto asi v takom množstve z pekárničky utečie. Mám program kysnuté cesto - čas asi 1,20hod. Dík za odpoveď.
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (13.2.2010, 18:51)
ahoj Jani :-) veď nemusíš cesto nechať do konca v DP. Keď som videla, že už veľmi narástlo, vybrala som ho a na doske som ho ručne prehnietla a ono to ďalej kysne aj mimo DP. Takže v pohode, neboj :-) Nechávaš ho kysnúť ako bochník po prehnetení a sformovaní tiež, eštepred prečením, keď ho narezávaš potom ho nechávaš podkysnúť... má času dosť :-) Bude to pekný veľký macek, uvidíš ;-) Potom mi daj vedieť .. :-)
ODPOVEDAŤ
Miroslava M. (MiraM) ID 50788, mimibazar.sk/miram (8.2.2010, 15:01)
ďakujem za receptík, chlebík bol úúúúúúžasný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nevedeli sme sa ho dojesť, moja (X) stále pýtala - "chebík " (zajic) ;-)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=661292

(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.2.2010, 20:31)
Mirka, teším sa (radost) (radost) Je to super! :-$ A máš ho fakt krásny (Y) (Y) a srší z teba nadšenie (Y) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana Č. (torta) ID 27958 (7.1.2010, 14:20)
Tak tento chlebik je super mnamka a ta vona pri peceni. uz viem ze chlieb s obchodu kupovat nebudem a budem piect tento super chlebik.Dakujem za receptik.Zuzka (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.2.2010, 16:42)
Zuzka, prepáč, že som skôr nevšimla príspevok. Je to tam akosi zašmodrchané, vyzerá , ako keby reakcia k tomu už bola.
Teším sa, že sa ti chlebík zapáčil. Super, že dlhšie vydrží taký svieži, však? (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (6.1.2010, 12:51)
Chlebík je nádherný ,ale viem si predstaviť aj jeho vôňu a chuť .Sušené droždie chlebík len pokazí,ale čerstvé... (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (hotdog)
ODPOVEDAŤ
Andrea Meryová (domcsika) ID 84850 (5.1.2010, 8:20)
Ahoj robila som tvoj chleba výborný bol. (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (6.1.2010, 12:24)
Som veľmi rada, že sa Ti vydaril a že chutil (clamp) :-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (19.12.2009, 12:52)
Kristínka, ako myslíš, že cesto stočíme? ako ho mám stočiť? a vyvaľkat celkom alebo len "akože"? *-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.12.2009, 20:05)
Martinka, nie "akože" :-) rozvalkaš ho asi tak na hrubku 1,5 - 2 cm...do tvaru elipsy alebo kruhu a potom ho zvinieš... nejako podobne, ako keď robíš knedľu. Konce som ani nejak nezakladala nadol, lebo tým dlhším kysnutím sa to tam vytvaruje aj samé. Martinka, ak máš nejakú ošatku, alebo vhodný plech (nie široký), daj ho kysnúť do toho.
Ja som si teraz kupila novú formu, ešte som ju neskúsila, ale doteraz som to dávala kysnúť do normálneho pekáča... takého ušatého :-D podložené papierom.
Tak ak ideš piecť, želám Ti úspech, nech sa Ti vydarí a nech aj chutí (Y)
(L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (21.12.2009, 19:09)
*-), pekáč taký žiaden nemám, ale keď už viem s tým "akože" ;-), tak ho určite vyskúšam. Som zvedavá na ten rozdiel na chleba z DP a takto z rúry. Dik za odpoved. (hello)
ODPOVEDAŤ
Katka P. (katrinecka) ID 19295 (10.11.2009, 18:26)
mňááááááááááááámíííííííííííík (F)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 11:08)
;-) Kati, robila si ho? (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Evka G. (EvkaG) ID 122258 (10.11.2009, 17:52)
Ahoj robila som tvoj chleba výborný naozaj len som sa dost natrápila s tým papierom pretoze mi vobec nesiel dole s chleba na budúce musím vymysliet nieco iné. Ale dakujem za pomoc sama by som to urcite nezvládla. Super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 11:06)
Evka, som rada, že s chlebíkom si spokojná :-) Maťka ti tu napísala o PNP, tiež sa mi to vidí čudné. Ak je to bežný PNP, položíš naň pomúčený bochník, nemalo by sa to tak veľmi prilepiť. Skús s iným papierom, alebo na teflónovom plechu, ak máš. Ešte mi napadlo, nenatrela si spodok niečím? *-) Držím palce, aby sa ti tento drobný nedostatok podarilo odstániť (Y) Ahojky (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (10.11.2009, 18:29)
Evka, ja som tiež piekla ten chlebíček na papieri na pečenie a žiadny problém s ním som nemala *-) - chlebík som z neho krásne vytiahla - papier sa oddelil sám, bez akejkoľvek námahy (Y) - tak si myslím, že chyba bola skor asi v tom papieri *-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Klaudia R. (kladika) ID 65067 (9.11.2009, 23:06)
:-o waw Kristinka, klobuk dole, vyzera uzasne, skusim urcite (Y)
ODPOVEDAŤ
Miriam P. (mima749) ID 30292 (8.11.2009, 20:13)
Ja tiež chcem poďakovať za receptík....skúsila som ho raz a odvtedy som ho piekla už tretí krát...manžel ho nešiel vynachváliť....skúšala som ich už mnoho, ale tento je zatiaľ úplne naj.... (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:28)
Aj vám sa tak páči? To je super (Y) (Y) (Y) hrozne sa teším (Y). Tiež stále vymýšľame, skúšame a tento je fakt vydarený (clamp) Mne to poradila Martuška šamanka Ereška ;-) Teraz budem zasa trocha skúšať po troške pridávať aj iné múky, aby bola troška zmena, ale pôvodnú podstatu zemiakového zachovám. :-) Urobila si mi radosť, keď vymyslíš dáke zlepšenie, daj vedieť (Y) Ahojky (hello) (F)
ODPOVEDAŤ
Katka P. (katrinecka) ID 19295 (8.11.2009, 19:06)
a to si v tej pekárni len vymiesila???a piekla v rúre???
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:08)
Áno, Kati, tak ako píšeš. Zistila som, že DP nikdy neupečie chlieb ako rúra. Vyskúšaj :-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.11.2009, 17:37)
Kristínka - upečený http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=617324 - teda bála som sa ho ako čerta ako ho vymiesim, keď som v podstate takmer nemala čím, tak som to všetko pacla do robota a s tými nožmi ho vymiesila (smich) (smich) - ledva odtiaľ vydolovala a nevedela ako dlho má kysnúť, preletela celý net a asi všetky druhy chlebov ;-) ;-) ;-) a nakoniec som zvolila kompromis a nechala caa 2 hodky - neviem, či to bolo málo alebo veľa, ale vykysol nádherne :-p, šupla na ten pekáčik a piekla :-$ :-$ - korku má chrumkavú a jadro makulinké a strááášne dobré 8o| 8o| - múku som nakoniec zmiešala 1:1 s ražnou ... /to bol tiež experiment za 100 bodov - na prvý krát takto skúšať (H) / ... baby už rozobrali patku chlebíka a že fantastickýýýý |:o) |:o) |:o) Veľmi pekne ďakujem za receptík - a to Ti poviem, že na tento chlebík od Teba nikdy nezabudnem - lebo bol moj absolútne prvý [A] :-p |:o) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (7.11.2009, 13:50)
Kristi,dobre si to vymyslela s tym pekačom a chlebik vyzera bez konkurenčne...hmmmmmmmm (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:06)
Ahoj Marti (L) ten pekáč bol z núdze cnosť :-) ale celkom to vyšlo ;-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.11.2009, 13:34)
Kristínka - chlebík už kysne - len neviem ako dlho má kysnúť ? *-) *-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:05)
By som povedala len tak odhadom, že najprv hodinu, potom premiesiť a sformovať a narezať :-) a nechať zasa kysnúť takú 1/2 hodku aj kúsok... ;-) Veď si to urobila správne (Y) Myslím, že na vine mohlo byť priveľa ražnej. Ale krásny si ho mala (clamp) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 16:49)
-nooo vidíš- ja som ho nechla 2 hodny - to bolo asi dlhšie ako malo byť *-) - nabudúce skúsim dať tej ražnej múky 1/3 , lebo s týmto chlebíkom som teda určite neskončila a musím Ti zložiť velikánsku pochvalu, lebo chlebík som piekla v sobotu, dnes je pondelok a stále je makulinký, vobec sa nedrolí :-p :-p A práve dnes ho chutnala u nás aj manželova teta a schytala som za chlebík velikánsku pochvalu, lebo som ju s ním nakŕmila a skonštatovala, že PERFEKTNÝ |:o) |:o) |:o) Super Kristínka, som naozaj rada, že som si vybrala práve tento Tvoj (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu