. .. .. .. .. .. .
. .

Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút - RECEPT 10081

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

RYŽA A CESTOVINY

ID 649 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


[ recept č. 10081 zo dňa  ]


Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút


POTREBNÉ PRÍSADY

Ryža, také jednoduché jedlo a predsa ho mnohé mamičky majú problém urobiť. Ja som sa naučila robiť ryžu v rúre, ale minulý rok som objavila tlakový hrniec. Dostala som ho pod stromček a manžel mi ukázal ako sa v ňom dá urobiť rýchlo a chutne ryža. A samozrejme aj iné veci.

POSTUP PRÍPRAVY

Vlastne ani nejde o to, ako sa ryža robí, ale ako sa robí v tlakovom hrnci. Celé to netrvá viac ako 6 minút. Je to hlavne o šetrnosti energie, ale aj času.
Poznáte to, nemáte čas sledovať a nakúkať do rúry, navyše mám skúsenosť, že v rúre sa to robí vždy aspon 3/4 hodinu, nevravím o tom kým sa rozohreje.
Takže:
1. Nalejeme si naspodok hrnca olej, a pridáme umytú ryžu. Osolíme, a zalejeme vodou. Ja pomer dávam od oka, ale ak chcete, toľko koľko ryže, tak raz toľko pohárov vody, len o jeden menej. Napríklad, pri troch pohároch ryže, 5 pohárov vody. Ja to meriam tak, že keď vložím prst do ryže, mala by byť voda aspoň jeden cm nad ryžou. 1,5 cm je tiež ok. V tomto tlakovom hrnci to až tak nevadí, ak je vody menej, v pare ryža väčšinou dojde.
2. Zapneme sporák, hrniec uzavrieme a dáme na najsilnejší oheň aký máme. Počkáme kým začne poriadne syčať, stíšime na najmenší oheň a necháme takto 3-4 minúty. POZOR nie VIAC!!
3. Po 4 minútach vypneme plyn a ryža pekne za 20 minút dôjde sama. Máte čas skočiť pre detská do škôlky, prípadne sa ísť venovať niečomu inému bez toho aby ste sa báli, že vám zhorí ryža.
4. Šetríte naozaj plyn, prípadne elektriku. Minule som bola nútená robiť ryžu v normálnom hrnci a v rúre, až mi bolo ľúto tej energie.
5. No a aby som nezabudla, keď potom otvoríte hrniec, ryžu premiešajte, nech sa dobre naberá. Za 2 roky klop klop sa mi ani raz nestalo, že by bola ryža surová, alebo mazľavá, prípadne nedorobená.
6. Ale za tie 2 roky som prišla aj na malé fígle: tu sú
- hrniec s ryžou nedávajte na malý oheň, kým voda zovrie v hrnci a začne syčať, prihorí vám, dajte ju na najväčší oheň , nech začne rýchlo vrieť a 4 minúty na slabšom jej už potom nijako neublížia.
- takto sa dá robiť aj tarhoňa, samozrejme rizoto a podobne...
- skúste do ryže pridávať šampióny, hrášok, rôzne korenia, alebo maggi kocku, ryža chytí inú, príjemnú zmenenú chuť
Ak máte doma tlakový hrniec a moc ho nepoužívate začnite. Varím ňom okrem polievok naozaj všetko a neviem si vynachváliť.
Nebojte sa , že vybuchne. Moderné hrnce majú už rôzne bezpečnostné prvky, ktoré vám nedovolia hrniec otvoriť skôr, ako už nebude pod tlakom.

Netvárim sa, že som objavila Ameriku, ale táto príprava mi veľmi uľahčila život..Dobrú chuť :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takýto hrniec používam ja ....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tzatziky | Návod ako uvariť ryžu v tlakovom hrnci za 6 minút | KVET >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Jaroslava R. (jarine) ID 18538, mimibazar.sk/jarine (15.5.2019, 19:36)
Dik za tip,ja varim v tlakaci aj vyvar a je krasny,nie mutny. Treba raz skusit. (Y)
ODPOVEDAŤ
Tatiana B. (Tanulik20) ID 30475 (18.3.2013, 14:24)
Dobrý deň.Tento istý tlakáč mám i ja doma 4 a 6l a veľmi rada v nich varievam lebo mi ušetria kopu času.Nedávno som skušala i váš receptík na ryžu.Prvý krát som ju nechala 4 minúty a už bola trošku rozvarenejšia ale včera som ju varila opäť 1hrnček ryže a 1 a pol hrnčeka vody na 3 minúty a bola suprová.Dala som ju na tlak 2.Ďakujem vám za super receptík (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Ľubomír N. (Niščo) ID 87323 (27.2.2013, 9:58)
Skúšal niekto uvariť ryžu v staršom hliníkovom tlakáči na elektric. šporáku?
Ak áno koľko minut variť a ako dlho nechať aby došla????

Ďakujem.
ODPOVEDAŤ
Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (1.12.2012, 18:41)
No, mne teda tento navod prisiel vhod (Y). Vcera som zrovna dostala tlakovy hrniec a zajtra si v nom idem urobit zeleninove rizoto (teda len ryzu, hrasok, sampiony a mrkvu).
ODPOVEDAŤ
Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (1.12.2012, 18:37)
casto pouzivam tlakove hrnce mam 8 lit 6 lit 4 lit 2 litrovy som velmi spokojna netreba sa bat varim v nich uz 35 rokov, pät rokov mam aj titanove hrnce aj v tom je ryza raz dva a vybornaaaa (Y) |:o) (Y) |:o) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Judita K. (Judka) ID 3814, mimibazar.sk/judka (1.12.2012, 16:09)
(Y) super podarila sa (radost) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Vladimír D. (vlado1717) ID 107957 (13.11.2012, 20:33)
(Y)Ďakujem za recept na varenie ryže. (clamp)Odkedy som objavil tento recept,už ryžu ani ináč nerobím.Vždy perfektná,žiadne prihoreniny ani nič podobné.Úžasný recept.Ešte raz ďakujem za recept. (clamp) [A] (Y)
Vlado D.
ODPOVEDAŤ
Anna M. (Medulienka1) ID 239430 (2.7.2012, 9:37)
Ja som Noriku pochopila tak , že aj polievky ., nielen polievky, ale aj atď...Aj keď som už strašne dlho gazdinka, pred papiňákom mám rešpekt, aj keď mám najnovší typ, stále stojím v pozore (smich). ďakujem Norike za dobré rady, vyskúšame, uvidíme (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (13.6.2012, 12:55)
A Norika, prečo okrem polievok? Veď krásny číry kurací vývar je za 20 minút na stole, zeleninková je tam do piatich minút...guláška tak isto do polhoďky.....
Nebáť sa, skúšať....Je to super vynález... (Y)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (2.7.2012, 7:00)
Ahojte, robim tam uz aj polievky ,-) ,-) ,-) vsetko tam robim .. (H)
ODPOVEDAŤ
Jana K. (cukrik580) ID 98979 (13.6.2012, 11:56)
uz inu robit nebudem!!! (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martin A. (Adamovic) ID 9225, mimibazar.sk/adamovic (25.2.2012, 12:13)
Ahojte maminky, tak sa pridavam do klubu, dneska som robila prvy krat ryzu v tlakaci bola (Y) (Y) (Y), výborná, ďakujem (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (25.2.2012, 22:04)
mam radost supeeer (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
zuzana d. (amal) ID 67571 (22.9.2011, 23:27)
Asi si kupim ten tlakovy hrniec aku ynacku odporucate mam indukciu (Y)
ODPOVEDAŤ
Lucia S. (sonenschein) ID 41412, mimibazar.sk/sonenschein (22.9.2011, 22:58)
Mozete nam poradit este nejake recepty? dakujem
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (13.9.2011, 11:55)
ja robievam tak, že rozhorúčim olej, na ten dám prepláchnutú ryžu, zalejem 1,5násobkom vody, osolím a zavriem.Keď začne syčať ventil, stíšim na minimum a minútku si nastavím na 7minút.Potom vypnem, nechám dôjsť, hotovo.Nikdy som nemala rozvarenú ryžu... (Y)
ODPOVEDAŤ
martina a. (fatinka) ID 97732 (13.9.2011, 11:28)
tak toto je perfektna vec,odteraz robim ryzu len v tlakaci (Y)
ODPOVEDAŤ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (12.9.2011, 19:03)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Katarína Hrušková (hrusticka) ID 8260 (29.5.2011, 11:10)
Ďakujem za skvelýýýý receptík na ryžu (Y) (Y) (Y). Keďže som len nováčikom vo varení v tlakovom hrnci hľadám všetko možné čo sa tam dá variť a ver, že som aj viac ako váhala a neverila že bude dobrááá :-D Ale vyskúšala som a v poho (H) odteraz už len v tlakáči. Ďakujéééém (L) (L) (L) Katka
ODPOVEDAŤ
Adri M. (adri2870) ID 127397 (10.2.2011, 17:51)
zaujalo ma varenie ryže v kuchte, hoci ja mám starú hliníkovú, čo ja som už v nej všetko navarila..od gulášov,polievok až po tie zemiaky, ktoré sú mimochodom super..ale ak sa mi podarí aj táto ryža, prisahám, že si kúpim už takú fajnovú kuchtu s tými všetkými funkciami,len budem asi potrebovať navigáciu, ktorá je tá naj, keď je teraz taký výber.. (hello)
ODPOVEDAŤ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (10.2.2011, 17:43)
ja tiež nedám na tlakáč dopustiť-zemiakové pyre za 15 min :-),ja v nom robím vsetko ked sa ponahlam
ODPOVEDAŤ
Viera Š. (visi) ID 41265 (10.2.2011, 16:29)
výborný tlakáč,aj ja ho mám :-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 50 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu