Jana A. (janeinka1) ID 54349 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 933 návštěvníkov)
Jednoducho famózny MEDOVO-ORECHOVÝ koláčik!!!
[ recept č. 10048 zo dňa 4.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na cesto: - 500 g hladkej múky - 200 g práškového cukru - 2 vajcia - 200 g masla - 2 lyžice medu - 2 lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 lyžičkách mlieka -
Na orechovú zmes: -300 až 350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky - 80 g práškového cukru - 120 g masla - 3 lyžice medu -
Na krém: - 3 dcl mlieka, 1 a 1/2 lyžice hladkej múky - 1 a 1/2 lyžice Solamylu - 100 g cukru - 250 g masla - 1 vanilkový cukor -
K tomu: - 1 dcl rumu-
POSTUP PRÍPRAVY
V obrázkovom postupe :) Tento koláčik síce nie je hotový za pol hodinku, ale ten čas za to určite stojí! Je totiž vynikajúci!!!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane veľkého plechu. Ja som cesto vaľkala rovno na pečiacom papieri, pretože keď som ho vaľkala na doske, nedalo sa mi dobre preniesť na plech. |
|
2. Jednu placku upečieme prázdnu a druhú aj s orechovou zmesou. Obe pečieme na 170 C dozlatova asi 15 minút, treba sledovať. Takto vyzerá po upečení prázdna placka. |
|
3. Spravíme si orechovú zmes: Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlatova. Ešte HORÚCU zmes kladieme na surový druhý plát a taktiež ho upečieme na 170 C, 15 minút. |
|
4. Príprava krému - maslo zmiešame s vanilkovým cukrom |
|
5. Ďalej spolu uvaríme na hustú kašu mlieko, hladkú múku, solamyl a cukor. Miešame až kým to nezhustne. |
|
6. Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom. Ja som to vyšľahala a výsledný krém vyzerá takto. |
|
7. Takto vyzerá upečená druhá placka s orechovou zmesou. |
|
8. Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dcl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom. |
|
9. A prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Ja som musela tento plát prekrojiť napoly a preniesť postupne, aby sa nezlomil. |
|
10. Koláčik treba nechať na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň. Buď v chladničke, ale mne sa nezmestil, tak bol na balkóne, ale zase v príliš veľkom mraze by byť nemal. Na druhý deň pôjde krájať dobre a takto krásne vyzerá na reze! Koláčik sa vám po dokončení bude zdať tvrdý, ale nebojte, on krásne zmäkne a vrchná vrstva bude pekne chrumkavá!
Dobrú chuť želám! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 194 (zobrazuje sa 161-180) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ďalšie >> |
| Mária P. (nelasofia) ID 28622, mimibazar.sk/nelamaria (24.1.2009, 15:01) |
Včera som ho robila na dnešnú oslavu, ale už ráno som neodolala a dala si kúsok je perfektný!!!! Určite bude všetkým chutiť |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (24.1.2009, 15:55) |
Som rada, že sa vydaril a prajem peknú oslavu!!! |
ODPOVEDAŤ |
katarina S. (sunny59) ID 53813 (23.1.2009, 9:55) |
Aj ja som vcera vyskusala tento kolacik..je vynikajuciiiiiiiiii mnam |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (24.1.2009, 14:08) |
Tak som teda rada, že chutilo!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana S. (Rumba) ID 10968 (21.1.2009, 12:12) |
Koláč sme už robili a musim povedať že je užasný ,sice strašne sýti ale o to lepši.Najbližšiu oslavu sa chystám urobiť znovu |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (cuckaa) ID 11601 (20.1.2009, 21:10) |
ahojte,chystam sa robit kolacik ale mam jednu otazku.Vsade musi ist original maslo,alebo do cesta staci aj hera.Do plniek vzdy davam len maslo,ale do cesta obcas aj heru.Ak mozte tak poradte. |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana S. (Rumba) ID 10968 (21.1.2009, 12:14) |
My sme dávali heru a bolo to dobré. |
ODPOVEDAŤ |
| Gabika F. (copka) ID 27398, mimibazar.sk/copka (19.1.2009, 14:47) |
vyzerá úžasne, hneď |
ODPOVEDAŤ |
| Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (19.1.2009, 10:23) |
Mal uspech mnam |
ODPOVEDAŤ |
| tereza M. (Terujaja) ID 52420 (18.1.2009, 16:40) |
Hmm, vypadá opravdu dobře,dala bych si Chválím |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (24.1.2009, 14:09) |
Ďakujem veľmi pekne, skúste!!! |
ODPOVEDAŤ |
Magdalena M. (megi01) ID 20671 (18.1.2009, 16:25) |
Ja som ho piekla včera a možem povedat, že bol výborný. |
ODPOVEDAŤ |
Zdenka K. (zdienka) ID 74566 (17.1.2009, 13:55) |
žienky prosím o radu, čím by sa dal nahradiť ten solamyl???? |
ODPOVEDAŤ |
| Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (17.1.2009, 13:28) |
Už je hotovy na balkone tešim sa ked ochutname neviem či vydržim do zajtra |
ODPOVEDAŤ |
Martina Ď. (MartinaD) ID 55322 (17.1.2009, 11:23) |
aj u mňa mal tento koláčik úspech. Ale keďže mám radšej pudingovú plnku, tak som urobila plnku zo Zlatého klasu. Nabudúce vyskúšam aj túto z orig. receptu. Je jej iba z 3 dcl mlieka dosť? |
ODPOVEDAŤ |
| Alena L. (76alenka) ID 45259, mimibazar.sk/76alenka (15.1.2009, 23:55) |
sa mi slinky zbiehaju no asi ho najnovsie skusim upiect mnam |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta H. (ivi75) ID 30435 (15.1.2009, 18:38) |
už ho mám upečený,stále by som objedala tie oriešky na vrchu,dakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (15.1.2009, 19:21) |
musíte odolať, viem, že je to ťažké...nie je za čo! |
ODPOVEDAŤ |
| Diana H. (diarem) ID 14829, mimibazar.sk/diarem (13.1.2009, 20:40) |
No tak tento kolac vyzera nadherne,slintam .No cim skor ho musim urobit,dakujem za perfisny nafoteny postup. |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (14.1.2009, 16:07) |
Vyskúšajte, snažila som sa ten postup fotiť, ale občas to bola fuška, vždy po fotení pri receptoch mám celý zababraný foťák |
ODPOVEDAŤ |
| Andrea Č. (Lenina77) ID 73144 (13.1.2009, 17:16) |
robievam ho aj ja a je fakt fantasticky |
ODPOVEDAŤ |
| Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (13.1.2009, 16:33) |
tak tento vyskusam cez vikend, vyzera uzasne |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (13.1.2009, 17:04) |
a ak sa dá, tak spravte aj a pochváľte sa! |
ODPOVEDAŤ |
Maja I. (maya86) ID 29246 (12.1.2009, 10:08) |
tak tento koláčk vážne nemá chybu! robila som ho v sobotu,aby sme mali na nedeľu a hneď ako sa rozkrájal, padol za obeť ďakujem za skvelý recept! |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (12.1.2009, 14:45) |
Nie je zač a som rada, že chutilo! |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana K. (Zuzanakom) ID 49034, mimibazar.sk/zuzanakom (9.1.2009, 23:07) |
Ahoj Janka, v receptoch ma Tvoj koláčik tak nalákal, že my sme doma skôr na kysnuté koláčiky, ale odhodlala som sa dnes aj na tento zákusok . Celkom sa vydaril, návod je na jednotku , len pri pečení mi cesto stekalo z plechu dole, potom som ho po dopečení okrojila. Naozaj sa to pečie na opačnej strane plechu? Koláčik je ešte v chladničke, je teda riadne tvrdý, naozaj dozajtra zmäkne? Pečenie sa pačilo hlavne našej malej Zuke, ktorá koláč, keď sa chladil na stoličke, s radosťou potajomky okusovala . Ďakujeme za nápad.Zuzana |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (9.1.2009, 23:14) |
Stekalo? Zaujímavé, ja som cesto vyvaľkala a orezala presne na tvar štvorca a pekne sa upiekol. Zmäkne, naozaj, ak išlo všetko ako má, tak nevidím dôvod! Tak teda dajte vedieť. Ja som na opačnej strane piekla preto, aby sa ľahšie s ním manipulovalo, vyberalo a podobne. Tak potom dajte určite vedieť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Zuzana K. (Zuzanakom) ID 49034, mimibazar.sk/zuzanakom (10.1.2009, 10:41) |
Aha, tak ja som cesto zabudla orezať na tvar štvorca, takže mi trochu prečnievalo cez okraj plechu, nuž bol to môj prvý zákusok, tak sa učím. Ale musím priznať, že dnes rá no sme si dali koláčik ku káve a je fantastický!!!!!!! Ďakujem za super recept. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (10.1.2009, 11:05) |
Tak to som teda neuveriteľne šťastná, že sa vydaril a chutil Prajem veľa ďalších úspechov! |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila C. (ciglanova) ID 9282 (7.1.2009, 18:59) |
Chystam sa na neho zajtra. Mam snad iba jednu otazku. Ako sa kolac kraja, ked su na vrchu chrumkave orechy? |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (7.1.2009, 19:49) |
Koláčik treba hlavne nechať aspoň jeden deň v chlade odpočinúť, lebo po upečení je naozaj tvrdý. Ale potom na druhý deň ide krájať dobre, ja som krájala nožom na rozrezávanie tortových korpusov. Tak držím palce! |
ODPOVEDAŤ |
| Maja c. (macis) ID 63536 (7.1.2009, 11:34) |
Ludia, tak to vam zarucujem, ze tento kolac je vynikajuci. Recept mam od kolegyni (trosicku sa líši, ale podstata je ta ista). Na vianoce som ho robila na tri plechy a zajtra ho idem robit znovu. ale teraz skusim aj ten rum pridať, ten v mojom recepte nie je. Akurat sa mi zda malo tie 3 dcl mlieka na krem. Nie je ho malo? ... Môj krem: 750ml mlieka, 3 zlaté klasy 6 PL cukru, 3 vanilky uvariť puding a do vychladnutého 200g masla |
ODPOVEDAŤ |
| Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (7.1.2009, 16:38) |
Tak držím palce, v koláčiku je aj ten rum cítiť a spodný plát od neho ešte lepšie zmäkne Síce sa zdá, že krému je na prvý pohľad málo, ale ako je vidno z obrázka, je akurát. Samozrejme, môžte urobiť aj väčšiu dávku, ale podľa mňa je ho tak akurát, držím palce |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 194 (zobrazuje sa 161-180) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ďalšie >> |