. .. .. .. .. .. .
. .

Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) - RECEPT 4435

SLADKÉ JEDLÁ

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov)


Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


[ recept č. 4435 zo dňa  ]


Fantastické šišky  - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto....
Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko
zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne.
a domiesime ho varechou ...
jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol
a máme nakysnuté cesto....
Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.
na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim
takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť
jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm
Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky
šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske.
pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie)
v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*
Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice.
šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk
vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím
... ale už ich je aj dosť,hádam...
a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy
takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou...
nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé....
Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové.
tieto šištičky nás stále ešte čakajú
ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec...
na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku...
Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nemecký "pancake" s karamelom | Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) | Snaha o vyzdobovanie >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Nikoleta V. (nikoleta123) ID 186084 (15.9.2013, 12:49)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana G. (zuzkka.g) ID 168462, mimibazar.sk/zuzkka (6.9.2013, 11:17)
Vyzeraju perfektne hned zajtra vyskušam, mnam tešim sa na ne |:o) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Erika K. (eriokaka) ID 76404 (31.8.2013, 15:01)
SÚ SUPER (Y) (clamp) JEDNODUCHO PERFEKTNÉ.
ďAKUJEM ZA RECEPT :-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (tinuska) ID 1292 (17.8.2013, 12:15)
(Y) sú super. Ďakujem za recept. (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Simona T. (ciniminis) ID 43286, mimibazar.sk/ciniminis (21.7.2013, 16:16)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Oľga G. (Oliverka) ID 278312 (18.7.2013, 17:32)
mam vymakane cesto a idem odpekať,napíšem ako vyzerali moje dufam že,ako tvoje (Y) ,-) (clamp) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Katarína K. (salenia) ID 159708 (14.4.2013, 13:55)
Dobrý deň,
šišky sú chuťovo výborné, poprosím o radu-vnútro mám úplne duté, kde som spravila chybu?ďakujem
ODPOVEDAŤ
Eva M. (idris) ID 134938 (28.3.2013, 13:17)
(K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) (K) (sampus) (Y) najlepšie šišky aké som kedy jedla, po včerajšom nevydarenom pokuse ( iný recept ) mi to nedalo a tieto sú neskutočné hoc tu je problém zohnať 33% smotanu a polohrubú múku.. Ešte raz ďakujem a ukladám do zošita
ODPOVEDAŤ
Andrea M. (adrika0031) ID 201810 (21.2.2013, 17:29)
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (pl) (Y) (Y) (Y) (Y) (pl) (pl) (pl)
ODPOVEDAŤ
Katarina c. (kachu) ID 155573 (12.2.2013, 16:44)
:-)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (jansam) ID 243759 (11.2.2013, 12:19)
(clamp) (clamp) (Y) (Y)
šikulka
Ja som ich robila dnes a cesto som si nechala vymiesiť v pekárničke, no
paráda.
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andula098) ID 73898 (10.2.2013, 9:09)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miroslava Živčicová (minulka) ID 41670 (10.2.2013, 7:28)
(Y) |:o) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (Meza) ID 63443, mimibazar.sk/meza (9.2.2013, 16:58)
sisky sa akurat vyprazaju su vyborne :-)
ODPOVEDAŤ
Janka R. (janocka1987) ID 216860 (8.2.2013, 15:24)
prave som ich urobila su genialne :)
krasne nadýchane - mnam :)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (3.2.2013, 18:01)
úplne božieperfektný receptík..... (Y)
ODPOVEDAŤ
daniela k. (dolka) ID 51631, mimibazar.sk/dolka (3.2.2013, 12:41)
mnam, boli vyborneeee, papali sme ich u svokry, robila ich presne podla receptu. (Y) (jidlo) (Y) (jidlo) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Veronika K. (kinocka) ID 261206 (28.1.2013, 11:41)
neviem, kde som spravila chybu, ale vsetko sa mi lepilo, pridavala a pridavla som muku a stale sa to lepilo. a ked som ich piekla, tak boli take nizke a tie co pekne nakysli, tak boli z vnutra surove!!! nechapem, tk som sa na nich tesila *-)
ODPOVEDAŤ
Helga M. (helma) ID 184874 (28.1.2013, 11:01)
cesto práve kysne, už ich mám dlhšie v pláne robiť, dúfam,že výjdu, dám vedieť,ale chcela by som sa spýtať ako sa robí z bielkov pena čo tak ešte pridávate???
ODPOVEDAŤ
Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (28.1.2013, 9:11)
(Y) šišky som ešte nerobila, ale taký pekný obrázkový postup - to by bol hriech nevyskúšať (Y)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu