Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 174 návštěvníkov)
Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky
[ recept č. 6315 zo dňa 15.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1,3 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, 30 dkg slovenskej salámy, 200 g Eidamu, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, korenie: soľ, mleté čierne korenie, thymos - korenie na francúzske zemiaky
POSTUP PRÍPRAVY
S francúzskymi zemiakmi som experimentovala asi 5 rokov, kým som dospela k záveru, že tento recept má k našim chutiam asi najbližšie, takže ho takto robím už aspoň 5 rokov a aj dnes, keď sme ich mali na obed, sme sa dobre napráskali :o))))).Sú výborné :o)! Mňam!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Toto je všetko, čo na prípravu potrebujeme. |
|
Vajcia si uvaríme za 10 - 12 minút, ošúpeme, pretlačíme cez krájač na plátky. Salámu tiež nakrájame na plátky a aj očistené zemiaky. Veľkú jenskú misu vymažeme maslom. |
|
Urobíme si cibuľový základ (na mále oleji a miernom ohni ho opražíme), po zosklovatení odstavíme z ohňa. |
|
Cibuľový základ dáme do misy, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme mčk aj korením na francúzske zemiaky, prilejeme smotanu na šľahanie a vymiešame do hladka. |
|
Vrstvíme klasickým spôsobom :o). |
|
Prelejeme pripravenou cibuľovo-smotanovou zmesou. |
|
A prikryté pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Či sú už upečené, kontrolujem špáradlom. |
|
Nastrúhame syr, opäť prikryjeme a vrátime do rúry, ktorú vypneme... |
|
Syr sa nádherne roztopí a rozvoniava po celom byte. |
|
Najlepšie je počkať asi 30 minút a až potom jesť, pretože za ten čas zemiaky vsiaknu všetku šťavičku a budú sa dobre krájať ako torta, ale u nás sa nikdy nevieme dočkať :o), preto sa nám prvé kúsky vždy takto rozšmyknú :o). Chutia fantasticky! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
| Noro D. (Rukavlavo) ID 248746 (25.7.2012, 16:05) |
Diik za recept....su perfektne, akurat som nemal doma sunku tak som dal vysocinu salamu.....pasuje to tiez |
ODPOVEDAŤ |
lenka k. (lenušška) ID 194069 (29.2.2012, 19:50) |
|
ODPOVEDAŤ |
lenka k. (lenušška) ID 194069 (29.2.2012, 19:50) |
|
ODPOVEDAŤ |
Katarína Ú. (Katka Ú) ID 153310 (17.12.2011, 21:51) |
kočky,zemiaky ste dávali už varené,či stačia mi aj surové? |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína Ú. (Katka Ú) ID 153310 (20.1.2012, 22:56) |
ja som si až potom všimla,že aj v recepte boli surové.no som troška spomalená niekedy ale ďakujem ale musím pochváliť,boli neskutočne mňamozné ! |
ODPOVEDAŤ |
Ružena Ž. (sadetin) ID 54612, mimibazar.sk/sadetin (21.11.2011, 13:54) |
Sú perfektné, dokázala som ich jesť aj štyri dni za sebou. |
ODPOVEDAŤ |
| Slavka B. (SlavkaB) ID 3927, mimibazar.sk/slavkab (7.4.2011, 17:24) |
Dakujem za recept, uz ich robim 2.krat podla tohto receptu. Mnam Ja som doteraz miesala kyslu smotanu +2 rozslahane vajcia+cierne korenie a sol a tym som zalievala. S tou slahackou su ovela jemnejsie. A robievam ich uplne bez vajec |
ODPOVEDAŤ |
| Alena T. (činčila) ID 205017, mimibazar.sk/cincila (26.7.2013, 10:15) |
Ahoj Slávka, som rada, že mám spojenca. Francúzáky milujem, ale takú svojskú verziu - tiež bez varených vajec. Chváliš sladkú smotanu, neviem či sa odvážim, mám rada aj také nakyslo s jogurtom (1 kyslá smotana + 1 dobrý biely jogurt). Ešte som tam pridávala nejaké bylinky, len už si nespomínam aké. Najviac mi na tom chutí tá omáčka. Údeninu dávam len kvôli ostatným. Pozdravujem, Alena |
ODPOVEDAŤ |
Ludmila H. (Ludica) ID 70762 (20.11.2010, 9:37) |
|
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Majka40) ID 5326, mimibazar.sk/majka40 (12.11.2010, 9:18) |
mňam, mňam, dnes robím zas ... ďakujem za receptík |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (10.10.2010, 19:27) |
Ja syr nedávam,ale to by ti mali práve držať.Dávam viac smotany kuk http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22702§130989 |
ODPOVEDAŤ |
| eva h. (princess4444) ID 81821 (10.10.2010, 10:22) |
nieco nenormalne dobre ..nebicko v ustach... ...VELKE DAKUJEM |
ODPOVEDAŤ |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.9.2010, 19:31) |
DAKUJEM za tento fantasticky recept, su to francuzske zemiaky o akych som vzdy snivala...su UZASNE uz budem robievat len takto |
ODPOVEDAŤ |
Ing.Zuzana Š. (zuziso) ID 141633 (10.6.2010, 12:50) |
som to des vyskusala a je to super |
ODPOVEDAŤ |
| Beatrix K. (Trixinka) ID 18003, mimibazar.sk/trixinka (10.1.2010, 14:38) |
fantasticky a jednoduchy recept . Stavnatucke, chutnucke , moji chlapi sa poriadne nabastili . A ja tiez . |
ODPOVEDAŤ |
| Janka L. (jankalo) ID 108253 (23.9.2009, 17:26) |
Včera som tieto štavnaté a voňavé francúzske zemiaky robila a boli výborné. Chutili celej rodine. Pochvaľujem recept.... |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína H. (katchena) ID 30676, mimibazar.sk/katchena (23.3.2009, 20:11) |
Skvele, dakujem, mam pridane do oblubenych a uz som aj robila. Presne ako od mojej maminy. Katarina |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (10.2.2009, 12:12) |
Mňáám... a hor sa do obchodu pre suroviny. Krásne si to naservírovala. |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína S. (clara) ID 1993, mimibazar.sk/clara (10.2.2009, 11:56) |
mnaaaam, prave som vytiahla z rury a kostujem!!!!!som zvedava co na ne deti ked vylezu z vane ) |
ODPOVEDAŤ |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (11.2.2009, 8:14) |
To je teda fígeľ, šupnúť deti doobeda do vane a zatiaľ navariť ! Chutilo im? |
ODPOVEDAŤ |
| Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (5.2.2009, 18:36) |
boze, toto su tie naj zemiaky, ake som kedy jedla, prave som ich dorobila, su uzasne, do slahackovej smotany som zamiesala praskovu parmezansku omacku, no co budem... nebicko v papulke |
ODPOVEDAŤ |
| | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (11.2.2009, 8:13) |
Ďakujem za pochvalu! |
ODPOVEDAŤ |
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (17.12.2008, 21:39) |
Tak uz viem, co budeme mat v piatok na obed. recept vyzera super, ja ich mavam vzdy suche. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |