Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 52 návštěvníkov)
Domáca majonéza resp. tatarská omáčka
[ recept č. 279 zo dňa 7.8.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 vajíčka * olej * NA DOCHUTENIE: 1PL soli * horčica * cibuľa * 1 PL octu * 1 PL kryštálového cukru * MČK
POSTUP PRÍPRAVY
Výroba domácej majonézy alebo tatarskej omáčky Vám zaberie až 5 minút z Vášho drahocenného času. Toto množstvo používam asi na 1 liter tatarskej, do šalátu asi na 3-4 kg zemiakov.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Do mixéra na najsilnejšie obrátky šupnete tri celé vajíčka. Za svet si neviem spomenúť, ako som odfotila túto fotku. Čo som mala foťák na hlave??? Alebo v zuboch? |
|
2. Cez redukciu lejete opatrne olej, keď nemáte redukciu, lejte pomaličky, samozrejme za predpokladu, že ste už mixér zapli. Vajíčka sa vyšľahajú s olejom do úplného zhustnutia, musíte to robiť pomaly, a sledovať v mixéri situáciu. Spotrebujete asi 1- 1,5 dcl oleja na jedno vajíčko. |
|
3. Keď sa Vám v mixéri urobí vzduchová bublina, znamená to, že majonéza je vyšľahaná a viac oleja by sa už nespojilo s vajíčkami. |
|
4. Správna hustota majonézy. Zatiaľ nemá žiadnu chuť, tak z nej urobíme tatarskú omáčku. Ak chcete iba majonézu,už ju iba osoľte. Ja robievam na zemiakový šalát tatarskú omáčku, je redšia a zemiaky sa jej pekne napijú a vtedy nemá šalát konkurenciu. Zvlášť na Vianoce :-)) |
|
5. Pokračujeme ďalej, zapnite mixér a hoďte do majonézy celú cibuľu. Ak nemáte radi cibuľu v tatarskej omáčke, nedávajte ju tam, ale bez cibule to už nie je to pravé orechové. |
|
6. Pridajte lyžicu horčice.... |
|
7. ..... lyžicu soli ..... |
|
8. okoreňte mletým čiernym korením..... |
|
9. ... dosypte lyžicu kryštálového cukru... |
|
10. ................ a opatrne lyžicu octu. Toť vsjo. Tatarská je na svete. |
|
11. Túto tatarskú omáčku používam hlavne na zemiakový šalát, ale nebránim sa ani 1/2 litríku k hranolkám :-)))) Za predpokladu, že nasledujúci mesiac nič nezjem. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |
Eva S. (skovka) ID 38880 (31.8.2009, 12:43) |
odkedy som prvy krat urobila domacu tatarku (asi pred rokom a tristvrte) tak mi ta kupovana vobec nechuti. ble ble. takze vrelo odporucam domacu. mnam mnam |
ODPOVEDAŤ |
| Marika S. (finka) ID 64179 (30.4.2009, 15:01) |
Robievame ju tiež, no cibuľku lúbime ked ju tam chrumkáme a dávame tam aj uhorku, ktorú tiež na jemno nakrájame - nepomixujeme... ....je to oveľa lepšie... |
ODPOVEDAŤ |
Bibiana V. (raguzza) ID 71704 (30.4.2009, 14:56) |
ja ju tiež robievam ,ale davam tam aj kyslu uhorku. |
ODPOVEDAŤ |
| Miska K. (fiji11) ID 348, mimibazar.sk/fiji11 (25.1.2009, 11:37) |
dnes som vyskusala tento receptik, potrebovala som to do druheho rceptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=2694, a msuim povedat ze od dnes nekupujem tatarsku ale budem robit tuto, je mnamkovaaaaaaaaaaaaaaaaa dakujem za uzasny receptik |
ODPOVEDAŤ |
vladimir U. (udo) ID 36718 (7.8.2008, 22:09) |
zabudla si na kyslu uhorku |
ODPOVEDAŤ |
| Monika M. (addel) ID 35979 (23.3.2008, 18:23) |
AHOJ MARCELKA DNES SOM AJ JA ROBILA TATARKU DO ZEMIAKOVEHO SALATU JE OZAJ VELMI DOBRA MOC NAM CHUTILA MOZEM JU KAZDEMU ODPORUCIT DAKUJEM MONIKA |
ODPOVEDAŤ |
Monika K. (Monika78) ID 26937 (23.3.2008, 13:33) |
Akurát som dorobila tatarku, je vynikajúca. Odporúčam všetkým vyskúšať. Mňam,mňam |
ODPOVEDAŤ |
julia r. (raganova) ID 5753, mimibazar.sk/raganova (2.3.2008, 12:18) |
mňam mňam, prave som ju dorobila, ešte ju trochu zachladim, a myslim ze je super. julia |
ODPOVEDAŤ |
Eva S. (kao) ID 1893, mimibazar.sk/kao (8.12.2006, 19:09) |
Nedávno som sa rozhodla viac chrániť zdravie svojej rodinky pred všelijakými E-čkami. Takže sledujem zloženie všetkých potravín, ktoré kupujem. A kupovaná majonéza ich obsahuje hojné množstvo.. takže som sa rozhodla na vianočný zemiakový šalátik použiť Tvoju domácu majonézu, ktorú som už dávnejšie zaregistrovala medzi receptami. Dúfam, že sa mi podarí. |
ODPOVEDAŤ |
| | Sára777 T. (Sára777) ID 89069 (30.4.2009, 14:26) |
Ahojte, my tiež doma sledujeme zloženie potravín, a zistili sme, že skoro do všetkých potravín sú pridávané éčka, a väčšinou všade pchajú sorban draselný čo je rakovinotvorná látka a zakázaná, nájdete ho na každej ochutenej minerálke okrem MATTONI, v každej tatarskej omáčke, nátierkových maslách a podobne. Takže sa prikláňam tiež skorej k domácej výrobe potravín. No a túto tatarskú asi najbližšie vyskúšame . Len by som chcela vedieť aká je jej trvanlivosť ? lebo sú tam surové vajíčka, to by sa malo asi hneď aj zjesť ni ? |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |